Πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον νευροβιολόγο Hui-Quan Li του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ρίχνει φως στις περίπλοκες λειτουργίες των αντιδράσεων φόβου και στις πιθανές παρεμβάσεις για την άμβλυνση των βλαβερών επιπτώσεών του. Ο φόβος, ενώ συχνά αποτελεί αναγκαία αντίδραση στον κίνδυνο, μπορεί να γίνει συντριπτικός και επιβαρυντικός, ιδίως σε περιπτώσεις διαταραχών άγχους και στρες.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, αποκάλυψε ότι τα σοβαρά σοκ προκαλούν μια μετατόπιση της νευροδιαβίβασης στην περιοχή dorsal raphe του εγκεφάλου, μεταβαίνοντας από τη σηματοδότηση του γλουταμινικού στη σηματοδότηση του GABA. Αυτή η μετατόπιση διαιωνίζει αυξημένες αντιδράσεις φόβου, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στις γενικευμένες αγχώδεις διαταραχές.

Έλληνες ερευνητές αποκάλυψαν ένα πρωτόγνωρο σήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Χρησιμοποιώντας ιικούς φορείς για την καταστολή του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή GABA, οι ερευνητές απέτρεψαν αποτελεσματικά τις γενικευμένες αντιδράσεις φόβου σε ποντίκια. Επιπλέον, η άμεση χορήγηση του αντικαταθλιπτικού φλουοξετίνης μετά τον τρόμο απέτρεψε τις μετατοπίσεις των νευροδιαβιβαστών και τις επακόλουθες εκδηλώσεις φόβου.

Αν και οι παρεμβάσεις αυτές υπόσχονται πολλά για τη θεραπεία των διαταραχών που σχετίζονται με το φόβο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η εφαρμογή τους σε κλινικές συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της νευροβιολογίας του φόβου και στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος και το στρες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.