Η CEO του Youtube προειδοποιεί ότι η πλατφόρμα ίσως ξεκινήσει να μπλοκάρει τα βίντεο σε απάντηση της νέας τροπολογίας που περνά σύντομα το κατώφλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το τελικό κείμενο του Article 13 δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά η Susan Wojcicki προειδοποιεί ότι η τρέχουσα ορολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό, δείχνει ότι η υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που κάνουν οι χρήστες.
Πριν από δυο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ. Ορισμένες από τις προτάσεις ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Το Article 13 για παράδειγμα, καθιστούσε πλέον υπεύθυνους για την παραβίαση δικαιωμάτων όχι τους χρήστες sites σαν το Youtube, αλλά την ίδια την πλατφόρμα.
Πρόκειται για μια τροποποιημένη έκδοση των αρχικών προτάσεων, ωστόσο όμως και πάλι ανοίγει ο δρόμος για φίλτρα ανεβάσματος, για να εμποδιστεί περιεχόμενο που παραβιάζει δικαιώματα να φθάσει σε sites σαν το Youtube. Ωστόσο, μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα Financial Times, η CEO του Youtube, τονίζει ότι το μπλοκάρισμα των βίντεο είναι πλέον η μόνη επιλογή που έχει η πλατφόρμα.
Αν και στηρίζουμε τους στόχους του Article 13, οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Η προσέγγιση του Κοινοβουλίου είναι μη ρεαλιστική, επειδή οι κάτοχοι των δικαιωμάτων συχνά διαφωνούν ποιος κατέχει ποια δικαιώματα. Αν οι κάτοχοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν πάνω σε αυτό, είναι αδιανόητο να περιμένεις τις πλατφόρμες που κάνουν host το περιεχόμενο να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.
Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Despacito, η Wojcicki αναφέρει ότι το τραγούδι περιέχει πολλαπλά copyrights, περιλαμβανομένων δικαιωμάτων sound recording και publishing. Το Youtube έχει συνάψει συμφωνίες με πολλά μέρη για να αδειοδοτηθεί την προβολή του βίντεο, αλλά άλλοι κάτοχοι παραμένουν άγνωστοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, που το Youtube θα πρέπει να σταματήσει το hosting του κομματιού.
Αυτή η αβεβαιότητα, συνεπάγεται ότι θα πρέπει να μπλοκάρουμε το βίντεο σαν αυτό προκειμένου να αποφύγουμε την ευθύνη και τις συνέπειες του νόμου. Και αν πολλαπλασιάσουμε το ρίσκο με την κλίμακα του Youtube, με πάνω από 400 ώρες βίντεο να ανεβαίνουν κάθε λεπτό, τότε καταλαβαίνουμε γιατί, καμιά εταιρεία τόσο μεγάλη δεν θα θέλει να λάβει ένα τέτοιο οικονομικό ρίσκο. Και ενώ ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται ότι είναι ασφαλής από το μπλοκάρισμα, η CEO του Youtube προειδοποιεί ότι οι κάτοικοι στην Ευρώπη θα επηρεαστούν.
Η Wojcicki τονίζει από την μεριά της ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, ώστε και τα δικαιώματα των κατόχων να προστατευθούν αλλά και παράλληλα να ακούσουμε τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των φωνών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατών μελών, που συμφωνούν ότι υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός. Σε ένα report που δημοσίευσε πριν από μια εβδομάδα περίπου, η Google αναφέρει, πως το Youtube πλήρωσε πάνω από 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Οκτωβρίου 2018 από τα έσοδα από τις διαφημίσεις στη μουσική βιομηχανία.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.