Η ανθρωπότητα έχει μπει σε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι πολέμου, με τις ΗΠΑ να έχουν ανοίξει πολλά μέτωπα αντιπαραθέσεων με πολλές χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Όλος ο κόσμος ξόδεψε συνολικά 91.393.404.739 δολάρια για πυρηνικά όπλα το 2023, που σημαίνει 250 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα, 173.884 δολάρια ανά λεπτό ή 2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο.

Εννέα χώρες κατέχουν πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα – και όλες αύξησαν το ποσό των χρημάτων που έβαλαν στα ατομικά τους οπλοστάσια πέρυσι.

Μάλιστα, οι δαπάνες σε πυρηνικά όπλα το 2023 είναι κατά 10.7 δισεκατομμύρια υψηλότερες από το 2022. Αυτή η τάση οφείλεται κυρίως στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν το 80% της αύξησης. Πέρσι οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα από όλες τις χώρες μαζί, σε πυρηνικούς εξοπλισμούς, φτάνοντας τα 51.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

πυρηνικά όπλα

Δεύτερη ήρθε η Κίνα, που ξόδεψε πάνω από 11.8 δισεκατομμύριά δολάρια για το οπλοστάσιό πυρηνικών της. Τρίτη ήρθε η Ρωσία, με 8.3 δισεκατομμύριά. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία δεν έμειναν πολύ πίσω, δαπανώντας 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια και 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Όλα αυτά τα δεδομένα προέρχονται από μια νέα έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία περιέγραψε τις πολυτελείς δαπάνες ως «απαράδεκτη εσφαλμένη κατανομή των δημόσιων πόρων». Εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα με αυτό.

«Η επιτάχυνση των δαπανών για αυτά τα απάνθρωπα και καταστροφικά όπλα τα τελευταία πέντε χρόνια δεν βελτιώνει την παγκόσμια ασφάλεια, αλλά αποτελεί παγκόσμια απειλή», δήλωσε σε δήλωση η Alicia Sanders-Zakre, Συντονίστρια Πολιτικής και Έρευνας στο ICAN που συνέταξε την έκθεση.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι στρατοί είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Η νέα έκθεση ρίχνει φως σε 20 εταιρείες που συγκέντρωσαν πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια για εργασίες για την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη συντήρηση και την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Οι δαπάνες ίσως να είναι αρκετά υψηλότερες, καθώς η Ρωσία που έχει στην κατοχή της τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών, δεν αποκαλύπτει δημόσια πολλά από τα δεδομένα της.

Εταιρείες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών στο νέο Gov.gr Wallet

Με τις εντάσεις ανά τον κόσμο να έχουν αυξηθεί δραματικά και με τις ΗΠΑ να είναι πίσω από τις περισσότερες, μην περιμένουμε πολλά να αλλάξουν στο σύντομο μέλλον. Τουλάχιστον πέντε εταιρείες – η BAE Systems, η Boeing, η Lockheed Martin, η Northrop Grumman και η Peraton – έχουν συμβάσεις που συνεχίζονται μέχρι το 2039.

Με τον αναβρασμό σε πολλές χώρες, ας ελπίσουμε πως τα δάχτυλα τον υπευθύνων θα μείνουν μακριά από τα κουμπιά. Όμως, η όλη κατάσταση δείχνει καζάνι που βράζει με πολλές υπερδυνάμεις να σχηματίζουν στρατόπεδα μεταξύ τους και αυτό δεν καταλήγει ποτέ καλά. Η διάλυση της παγκόσμια οικονομίας είναι συνήθως η αρχή που οδηγεί σε παγκόσμιες συρράξεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.