smartphone-wifi-performance

Δεν είναι τέλειο το WiFi; Η δύναμη ενός LAN, χωρίς την ενοχλητική ύπαρξη των καλωδιών, κατακλύζει το χώρο! Το WiFi χρησιμοποιείται στο εξωτρικό, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάλυψη από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, είτε λόγω κάλυψης, είτε λόγω συνοστισμού (συνδρομητών), ή ακόμα και προβλήματος στην κεραία εκπομπής! Το WiFi, δίνει ακόμα τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε τα desktop computer μας οπουδήποτε μας βολεύει, και όχι κατ’ ανάγκη κοντά, στο router μας ή σε μια πρίζα δικτύου. Επίσης, μας απελευθερώνει εντελώς από την βαρετή καρέκλα και τη μουντάδα του γραφείου, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να δουλέψουμε στη βεράντα του σπιτιού μας, ή σε μια καφετέρια, ή στο meeting room της εταιρίας μας, στη περίπτωση των laptop!
Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση των smartphones… Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξαπλώνονται. Το σήμα τους έχει καλυτερεύσει και η ταχήτητα έχει ανέβει! Με όλη συτή την εξέλιξη από την πλευρά της κινητής, παρατηρούμε κάτι ενδιαφέρον με το WiFi, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε. Γιατί η απόδοση του WiFI είναι χειρότερη στα smartphones σε σύγκριση με τα desktop και laptop;

Δύναμη Εκπομής Σήματος

Ένα ζήτημα που υπάρχει με τα smartphones μας και τα tablets είναι και πόση ώρα αντέχουν χωρίς το πιο ενοχλητικό αξεσουάρ που τα συνοδεύει… Το φορτιστή! Ένας τρόπος για να μειωθεί λίγο η κατανάλωση ενέργειας, λοιπόν, είναι να ελλατωθεί και η δύναμη του σήματος! Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη, τόσο γρήγορα τελειώνει και η πολύτιμη μπαταρία μας… Οι κατασκευαστές προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία σε αυτό το θέμα. Έτσι λοιπόν βρήκαν τον εξής τρόπο: ελάχιστη κατανάλωση (=χαμηλή δύναμη σήματος) όταν η απόσταση είναι μικρή και όταν η απόσταση μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται και η κατανάλωση. Ανάλογα με τη δύναμη εκπομπής της συσκευής μας εξαρτάται, η απόσταση που θα καταφέρει να “ζήσει” το σήμα και το πόσο “θορυβώδης” είναι η συσκευή μας σε σύγκριση με τις άλλες που λειτουργούν στηνίδια συχνότητα.
Τα desktop που είναι μόνιμα στο ρεύμα δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα με το WiFi.  Τα laptop από την άλλη, έχουν πολύ μεγαλύτερη μπαταρία, αλλά και εκεί υπάρχει (σε μικρότερο βαθμό) το θέμα της κατανάλωσης.

Μέγεθος Κεραίας

Το μήκος της κεραίας στα access points (ή routers) είναι συνήθως στα 20 εκατοστά.
Ας δούμε τώρα το κινητό μας… Που βρίσκεται η κεραία; Ακόμα και το μήκος της περιμέτρου της συσκευής να είχε η κεραία, δεν θα ήταν μεγαλύτερη από 10 εκατοστά, και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι κατασκευαστές την τοποθετούν σε μία από τις μεγάλες πλευρές της συσκευής, άρα ακόμα μικρότερη κεραία! Σαν να μην έφτανε αυτό, η κεραία περικλύεται από πυκνά υλικά (σασί συσκευής, πλαστικά, θήκες κλπ), τα οποία “ενοχλούν” τη μετάδοση.
Στα laptop από την άλλη, η κεραία είναι πολύ μεγαλύτερη (καταλαμβάνει όλη την περίμετρο της οθόνης) και στα desktop συνήθως δεν υπάρχει εμπόδιο μεταξύ του PC και του access point.

Αριθμός Κεραιών

Ένα άλλο μαγικό τρικ που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές των access points είναι η ενσωμάτωση παραπάνω από μίας κεραίας. Έτσι μπορεί το σήμα να ταξιδέψει ευκολότερα πάνω από εμπόδια. Τα “χαμένα” πακέτα δεδομένων από την εκπομή της μιας κεραίας ενώνονται με αυτά ενός δυνατότερου σήματος από μια άλλη κεραία, αυξάνοντας έτσι την ταχύτητα.
Τα περισσότερα smartphones δεν έχουν παραπάνω από μία κεραία, για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Συχνότητες

Το WiFi μπορεί να δουλέψει και στις δύο προσφερόμενες συχνότητες, στα 2.4 GHz αλλά και στα 5 GHz, με την πρώτη να είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη συχνότητα (Bluetooth, ασύρματα τηλέφωνα κλπ). Όταν όλες αυτές οι συσκευές συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο (στο ίδιο δωμάτιο), ο “θόρυβος” που υπάρχει είναι τεράστιος. Φανταστείτε είναι σαν να θες να κάνεις μια συζήτηση με τον διπλανό σου, σε μια ροκ συναυλία.
Πολλά access points χρησιμοποιούν και τις δύο συχνότητες, εν αντιθέσει με τα smartphones που τα περισσότερα δουλεύουν στα 2.4 GHz αποκλειστικά.

Πρωτόκολλα WiFi

Ένα ακόμα ζήτημα είναι το πρωτόκολλο του WiFi που “τρέχει” το smartphone σας. Τα 802.11b και 802.11a είναι τα παλαιότερα, επομένως προσφέρουν και πιο αργές ταχύτητες. Το 802.11g είναι γρηγορότερο και το 802.11n ακόμα πιο γρήγορο. Τα περισσότερα smartphones υποστηρίζουν τα 802.11b και g, πολλά το 802.11n, αλλά λιγότερα το πιο πρόσφατο και γρήγορο 802.11ac.
Παρόλο που υπάρχουν πολλοί λόγοι που το WiFi στο smartphone ή το tablet δεν είναι τόσο γρήγορο (ή αξιόπιστο) όσο στο laptop ή το desktop σας, αυτό δεν το κάνει λιγότερο αξιοθαύμαστο! Τώρα που γνωρίζετε λίγες από τις αιτίες που μπορεί να μην έχετε την αναμενόμενη απόδοση, θα μπορείτε να κάνετε αλλαγές σε κάποιες περιοχές (όπως στο σπίτι σας),  και να είστε λίγο πιο υπομονετικοί σε άλλες.

Σημειώσεις:

WiFi-> Ασύρματο δίκτυο
Θόρυβος-> Οι παρεμβολές στα ασύρματα δίκτυα. Μπορεί να είναι είτε από άλλες συσκευές, είτε από άλλα ασύρματα δίκτυα που μπορεί να μπορούμε να δούμε στην αναζήτηση της συσκευής μας.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δε σκέφτεται κανείς δηλαδή τις επιπτώσεις από το αθώο wifi????? Ναι όλοι ξέρουμε πως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι ασφαλές επειδή το διαφημίζουν οι εταιρίες, ενώ οι χαζοί ειδικοί γιατροί ανά τον κόσμο λένε να προσέχουμε. Μόνο την ευκολία και την πάρτη του κοιτάει ο καθένας……

  2. Μάλλον είσαι περιορισμένης ευθύνης…
    Τι σχέση έχει η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στον οργανισμό, με το νόημα του άρθρου;
    1. Τα κύματα είναι ασφαλή, και όχι ασφαλές.
    2. Μιας και “το έχεις ψάξει”, μια πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε έναν υπολογιστή είναι το πληκτρολόγιο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.