VoIP

Η εισαγωγή ενός smartphone με επίκεντρο τον καταναλωτή έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο της κινητής επικοινωνίας. Πριν από το smartphone, τα πρώτα κινητά που είχαν κυκλοφορήσει, υπήρχαν για έναν και μόνο βασικό λόγο. Να επικοινωνούμε με οποιονδήποτε, οπουδήποτε, χωρίς δεσμεύσεις. Φυσικά, η εισαγωγή του SMS (Short Message Service) στα κινητά, η οποία επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να στείλουν μηνύματα με χώρο 160 χαρακτήρων το καθένα, άλλαξε. Όπως,  με την πορεία της τεχνολογίας, δημιουργήθηκε η δυνατότητα αποστολής  e-mail σε Smartphones και Tablets.

Όμως, η ενδεχόμενη υιοθέτηση του σύγχρονου smartphone είναι αυτό που άλλαξε δραστικά την κινητή επικοινωνία για πάντα. Σε αντίθεση με την περίοδο που διανύσαμε με τα κλασσικά κινητά, πλέον η κύρια λειτουργία των Smartphone δεν είναι μόνο η απλή κλήση στην καθημερινότητα. Πολλούς δεν θα τους ενοχλούσε να επικοινωνούν συχνότερα με SMS και Instant Messaging. Υπάρχουν και χρήστες που πλέον έχουν ενσωματώσει στην ζωή τους και το Video Calling.

la-fi-techtrends-evo

Στο εξωτερικό, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς πακέτων για Data. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν περαιτέρω χρεώσεις σε τυχόν μηνύματα που θα σταλθούν. Στην Ελλάδα, αυτό δεν ισχύει (ακόμα!), ελπίζουμε βέβαια στο εγγύς μέλλον να έχουμε και εμείς εδώ unlimited πακέτα data για να επικοινωνούμε εντελώς δωρεάν!

Βλέποντας όμως, πως αναπτύσσεται καθημερινώς η τεχνολογία, πιστεύουμε πως εκτός από το θέμα γύρω από το SMS , θα αλλάξουν και άλλα πράγματα στην κινητή τηλεφωνία. Ένα κομμάτι που θα μπορούσε να αλλάξει είναι το θέμα κλήσεων με τα  απαρχαιωμένα προθέματα από χώρα σε χώρα και να μην υπάρχει τέτοιο μπέρδεμα μεταξύ των χωρών αλλά και το θέμα «στρογγυλοποιημένων» χρεώσεων (κλήσεις ανά λεπτό).

 FaceTime σε Android

Το Video Calling γίνεται πλέον ο κοινός τρόπος επικοινωνίας

Τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει ενδεχομένως την τυπική κλήση φωνής;

Η πιο προφανής λύση είναι το VoIP (ή αλλιώς Voice Over Internet Protocol) , που σημαίνει ότι μπορείτε να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε κλήσεις χρησιμοποιώντας τα δεδομένα σας από το Smartphone (3G, 4G)  ή μια σύνδεση Wi-Fi αντί να χρεώνεστε σαν μία κλήση. Αυτό είναι ήδη εφικτό από κάποιες ξένες εταιρίες τηλεπικοινωνιών .Η MetroPCS επιτρέπει VoIP κλήσεις (με χρήση 4G), και η T-Mobile έχει επιτρέψει δωρεάν Wi-Fi Calling σε πολλά smartphones .

Ουσιαστικά, θα συνεχίζουν να γίνονται κλήσεις όπως θα κάνατε κανονικά, αλλά αντί να «καίει» μέσα από το  περιορισμένο ποσό των λεπτών, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε την σύνδεση του Internet του σπιτιού σας ή μια πολύ γρήγορη σύνδεση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας (3G, 4G) για μια υψηλή ποιότητα κλήσης.

Η χρήση του VoIP φαίνεται λογική, λόγω της δήλωσης που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της AT&T, Randall Stepherson: «Θα εκπλαγείτε αν, εντός των επόμενων 24 μηνών δεν βλέπουμε τους ανθρώπους στην αγορά με Data Plan».
Η μόνη διαφορά του VoIP Calling και SMS με την απλή χρήση κλήσης είναι πως στην μία περίπτωση χρησιμοποιούμε δεδομένα (δηλαδή kB & MB),ενώ στην απλή κλήση χρησιμοποιούμε λεπτά από την σύνδεση μας.Σε κάθε περίπτωση χρεωνόμαστε, απλά από το VoIP μας συμφέρει περισσότερο. Για χρήση VoIP τα SMS & MMS μετρούνται σε kBs και MBs, όπως και η κλήση ανάλογα με τα μεγέθη των αρχείων ήχου που μεταφέρονται.

Βέβαια, όλα καλά μέχρι εδώ. Το πρόβλημα με το VoIP και το Instant Messaging είναι πως δεν μπορείς εύκολα να υπολογίσεις πόσο όγκο δεδομένων θα χρεωθείς σε μία κλήση ή σε ένα μήνυμα SMS ή MMS. Αυτό εξαρτάται ,όπως προαναφέραμε, από το πόσο μεγάλο θα είναι το αρχείο που θα σταλθεί από το κινητό σας. Παρόλα αυτά, το να έχεις έννοια μόνο για τα δεδομένα του κινητού σου (και όχι για τα μηνύματα και τα λεπτά ομιλίας ταυτόχρονα)  σημαίνει πως θα έχετε να παρακολουθείτε μόνο τα Data σας. Επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα είναι όταν κάνετε διεθνείς κλήσεις (προς εξωτερικό) με VoIP , δεν έχετε τίποτα περίπλοκο και οι κλήσεις θα ναι μηδενικές γιατί πολύ απλά, όλα θα ναι μέσω Internet.

 

Skype-mobile

Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες όπως το Skype, στο οποίο προσπαθούν να ενσωματώσουν ομαλά, κείμενο,  φωνή και video. Κλήσεις Skype προς Skype είναι εντελώς δωρεάν σε όλο τον κόσμο. Στο Skype βλέπουμε ακόμα και πόσοι συνδεδεμένοι χρήστες υπάρχουν παγκοσμίως. Οι κλήσεις από Skype προς τηλέφωνό έχουν σταθερή χρέωση με αγορά πακέτων ανάλογα με την διάρκεια κλήσεων που θέλεις να πραγματοποιήσεις.

Παρόμοιο πρόγραμμα είναι το Google Hangouts της Google στο οποίο δέχεσαι κλήσεις από οποιονδήποτε χρήστη ο οποίος έχει Google+. Οι κλήσεις και σε αυτό το πρόγραμμα είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι Online στον υπολογιστή σου. Η Google επίσης δήλωσε πως στο εγγύς μέλλον,  θα ενσωματώσει με το Hangouts το Google Voice, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που θα παρέχει Voicemail, SMS και προώθηση κλήσεων. Και όλα αυτά, δωρεάν!

Και φτάνω στο σημείο να κάνω την ερώτηση. Ποιο θα είναι το μέλλον στην πραγματοποίηση κλήσεων μέσω Smartphone; Στην τωρινή εποχή, έχουμε ένα συνδυασμό από επιλογές, που πιστεύω, ανάλογα το τι «βολεύει» τον καθένα μας, αυτό θα χρησιμοποιήσει. Στο μέλλον, λογικά, κάποιο από αυτά, θα υπερτερήσει. Το μόνο που ελπίζω (και λογικά και εσείς μαζί μου) είναι να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τις απαρχαιωμένες αυτές χρεώσεις που έχουμε και να έρθει μία ριζική αλλαγή πάνω στην κινητή τηλεφωνία.

πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.