Η Apple έκανε δηλώσεις σχετικά με το θέμα του BendGate, λέγοντας πως είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο. Ένας redditor όμως αναλύει το γιατί άλλες συσκευές δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα, όπως είδαμε στο βίντεο του Galaxy Note 3.
Οι περισσότεροι κατηγορούν το αλουμίνιο για αυτή την συμπεριφορά, γιατί το αλουμίνιο είναι μαλακό μέταλλο. Ο redditor εξηγεί πως όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με το υλικό, αλλά με την γεωμετρία του τηλεφώνου.
Δηλώνει λοιπόν πως τα υλικά παίζουν ρόλο στην κατασκευή, αλλά πρέπει να γίνετε σε συνδυασμό με την γεωμετρία που είναι σχεδιασμένες οι συσκευές. Το υλικό δεν είναι περιοριστικός παράγοντας, αλλά ο σχεδιασμός του προϊόντος.
Αρχικά στο iPhone 6 Plus δεν χρησιμοποιείται καθαρό αλουμίνιο, καθώς είναι εξαιρετικά μαλακό και μπορούμε να το πλάσουμε ακόμα και με τα χέρια μας. Χρησιμοποιείτε αλουμίνιο της σειράς 6000 που είναι αρκετά κάπου ανάμεσα στο μαλακό αλουμίνιο (σειρά 3000) και το αλουμίνιο για ακραίες καταστάσεις. Παραμένει όμως αρκετά ανθεκτικό για την χρήση που το θέλει η Apple. Έτσι λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι το υλικό, αλλά το πως σχεδιάστηκε το προϊόν.
Ο λόγος που λυγίζει η συσκευή, είναι το σημείο στο οποίο συγκεντρώνεται η πίεση και στην μηχανική, αυτό το σημείο είναι εκείνο που είναι λιγότερο ενισχυμένο. Θα δείτε πως σε όλα τα iPhones που λύγισαν, το σημείο που έχει το πρόβλημα είναι στα κουμπιά του ήχου, όπου οι μηχανικοί της Apple άνοιξαν τρύπες στο σασί, για να τοποθετήσουν τα κουμπιά. Με αυτή την κίνηση η Apple μείωσε δραματικά την αντοχή της συσκευής στο συγκεκριμένο σημείο, κάνοντας το τον “ποιο αδύναμο κρίκο”. Έτσι όταν η συσκευή δέχεται πίεση, όλη η δύναμη συγκεντρώνεται στο συγκεκριμένο σημείο. Αυτό επιτρέπει στην συσκευή να στραβώνει, με πολύ λιγότερη δύναμη από ότι θα χρειαζόταν στην πραγματικότητα.
Θα άλλαζε κάτι αν η Apple χρησιμοποιούσε πλαστικό, όπως έγινε στο Galaxy Note 3; Σε καμία περίπτωση, καθώς δεν είναι πρόβλημα του υλικού, αλλά του σχεδιασμού. Η Apple θα μπορούσε να κάνει την συσκευή ακόμα πιο ανθεκτική, με πιο σκληρό αλουμίνιο ή ακόμα και χρήση ατσαλιού, αλλά αυτό θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα, οπότε θα έπρεπε να αλλάξει και τα μηχανήματα στην γραμμή παραγωγής, οπότε μιλάμε για μεγάλο κόστος.
Το Samsung Galaxy Note 3 πέρασε με άνεση το bend test για πολλούς λόγους. Αρχικά η συσκευή δεν είναι unibody, πράγμα που την κάνει αρκετά πιο ελαστική. Στο εσωτερικό έχει μαγνήσιο το οποίο έχει τοποθετηθεί σαν sandwich ανάμεσα στο κέλυφος της συσκευής, ενισχύοντας την συσκευή με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί να την λυγίσει άνθρωπος, ξεπερνώντας το ελαστικό εύρος της, ώστε η συσκευή να παραμορφωθεί.
Η παραπάνω ανάλυση μας δείχνει πως η εμμονή της Apple για λεπτότερες συσκευές, είχε αυτά τα αποτελέσματα και πως το λάθος είναι καθαρά στον σχεδιασμό του προϊόντος, και άρα είναι κατασκευαστικό το θέμα.
Πρέπει να ανησυχούμε για την αγορά της συσκευής; Τα πάντα είναι σχετικά με την χρήση που κάνετε! Προσωπικά θεωρώ πως στα €850 η συσκευή έπρεπε να είχε περάσει από σοβαρότερη μελέτη στον σχεδιασμό της, ώστε να μπορώ να την βάλω στην τσέπη που και να μην έχω το άγχος αν θα στραβώσει. Αν εσείς δεν έχετε πρόβλημα με το να προσέχετε συνέχεια την συσκευή, τότε δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Πολύ ωραίο άρθρο μπράβο!
Δεν ειχα ποτε ios συσκευη κι ουτε εγω ειμαι υπερ της apple, αλλα αυτο το πραγμα ειναι εκνευριστικο.Μπαινω να δω τεχνολογικα νεα κ οι 9 στα 10 αρθρα αναφερονται σε αρνητικα των iphone.Λες κ αλλες συσκευες δεν εχουν αρνητικα κ κοστιζουν “λιγοτερο” απο iphone.Αν δεν παρακολουθουσα καιρο το σαιτ θα ελεγα οτι ειναι γκρουπ απο apple haters.Φιλικα παντα.
Καλός ή κακώς αυτά τα νέα παίζουν τις τελευταίες ημέρες! Για εμένα κακώς, αλλά…
Καλά απο που προήλθε το συμπέρασμα οτι πρέπει κάποιος να προσέχει συνέχεια την συσκευή, για να μην λυγίσει;; Το μόνο που χρειάζεται ειναι να μην κάνει ακρότητες ( οπως το να κάθεται επί ώρες επάνω στο τηλέφωνο). Το αρθρο θυμίζει κεκαλυμμένη καταχώρηση ανταγωνιστικών εταιριών….. και μην ανησυχείς Δημήτρη αν λυγίσει η Apple θα στη αλλάξει….