Το Σύμπαν μας υφίσταται μια επιταχυνόμενη διαστολή, κάτι που φαίνεται από τις παρατηρήσεις μας. Όμως ο ρυθμός αυτής της διαστολής είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα τα τελευταία χρόνια. Διαφορετικές μέθοδοι δείχνουν ελαφρώς διαφορετικούς αριθμούς. Είναι πιθανό το μοντέλο μας για το Σύμπαν να είναι λανθασμένο και απλά να χρειάζεται κάποιες παραμετροποιήσεις ή μια από τις δύο κύριες μεθόδους υποτιμούν την αβεβαιότητά τους. Μια ομάδα ερευνητών έχει μια πιο τολμηρή πρόταση. Ίσως ο γαλαξίας μας να βρίσκεται σε μια ξεχωριστή θέση στο σύμπαν, ένα κοσμικό κενό.

Μια από τις προσδοκίες μας από το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας, είναι πως σε μεγάλη κλίμακα, το Σύμπαν είναι ομοιόμορφο και ομοιογενές. Αυτή σημαίνει πως οι βασικές αρχές του, είναι παντού οι ίδιες. Σε μικρότερες κλίμακες όμως,  υπό την επίδραση της βαρύτητας, οι γαλαξίες οργανώνονται σε σμήνη και ομάδες, και αυτά δημιούργησαν τον κοσμικό ιστό, μια τρισδιάστατη δομή φτιαγμένη από κόμβους, κλώνους και κενά.

Βέβαια, τα κενά δεν είναι απαραίτητα άδεια. Συνήθως η ύλη που λείπει από το Σύμπαν είναι συγκεντρωμένη και διασκορπισμένη εκεί. Εκεί θα βρούμε και μοναχικούς γαλαξίες όπως επίσης και μικρές ομάδες γαλαξιών. Αλλά αυτοί οι γαλαξίες θα τραβιόντουσαν έξω από το κενό προς τα νήματα και τους κόμβους του ιστού, κάτι που θα τους έδινε μια επιπλέον επιτάχυνση.

Εδώ βρίσκεται και η ουσία του επιχειρήματος και για να το καταλάβουμε θα πρέπει να φανταστούμε τον Γαλαξία μας, να βρίσκεται κοντά στο κέντρο ενός από αυτά τα κενά. Μία από τις μεθόδους μέτρησης του ρυθμού διαστολής παρακολουθεί την κίνηση των κοντινών γαλαξιών. Αν όντως επηρεάζονταν από την τοπική επιτάχυνση, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί και πώς αυτή η τιμή διαφέρει από τον άλλο ρυθμό διαστολής που υπολογίζεται χρησιμοποιώντας το κοσμικό μικροκυματικό υπόβαθρο.

«Μια πιθανή λύση σε αυτή την ασυνέπεια είναι ότι ο γαλαξίας μας βρίσκεται κοντά στο κέντρο ενός μεγάλου, τοπικού κενού», δήλωσε ο Δρ. Indranil Banik, από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

κενό
Αν ο Γαλαξίας βρισκόταν σε μια περιοχή με πυκνότητα κάτω του μέσου όρου (όπως η πράσινη κουκκίδα που φαίνεται εδώ), τότε η ύλη θα ρέει μακριά από εμάς (κόκκινα βέλη) λόγω της ισχυρότερης βαρύτητας από τις γύρω πυκνότερες περιοχές, λένε οι ομάδες. Πίστωση εικόνας: Moritz Haslbauer και Zarija Lukic CC BY 4.0

«Θα προκαλούσε την έλξη της ύλης από τη βαρύτητα προς το εξωτερικό του κενού με την υψηλότερη πυκνότητα, με αποτέλεσμα το κενό να γίνεται πιο κενό με την πάροδο του χρόνου. Καθώς το κενό αδειάζει, η ταχύτητα των αντικειμένων μακριά από εμάς θα ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αν το κενό δεν υπήρχε εκεί. Αυτό, επομένως, δίνει την εντύπωση ενός ταχύτερου ρυθμού τοπικής διαστολής».

Η πρόταση της ομάδας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αλλά κατά κάποιο τρόπο θέτει σε κίνδυνο το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας. Εάν αυτός ήταν πράγματι ο λόγος για την απόκλιση, αυτό το τοπικό κενό θα είχε πυκνότητα 20% κάτω από τον μέσο όρο του σύμπαντος – πολύ κάτω από αυτό που αναμένεται από το μοντέλο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα στο Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Δρ. Banik έδειξε πως υπάρχουν ήδη παρατηρήσεις που συνάδουν με την ιδέα ενός τόσο μεγάλου κενού. Αυτές περιλαμβάνουν τον αριθμό των γαλαξιών γύρω μας και η ιδιόμορφη Βαρυονική Ακουστική Ταλάντωση, δηλαδή ο ήχος της Μεγάλης Έκρηξης.

Τέλος στις διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως παρόχου

Καθώς το σύμπαν διαστελλόταν και ψύχονταν, οι δονήσεις που υπήρχαν στο αρχέγονο πλάσμα πάγωσαν με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι ταλαντώσεις μπορούν τώρα να παρατηρηθούν στην πυκνότητα της κανονικής ύλης στο σύμπαν και, σύμφωνα με την έρευνα, οι μετρήσεις είναι σύμφωνες με την πρόβλεψή τους για μια τοπική ομάδα γαλαξιών μας που βρίσκεται σε ένα κενό.

Η ομάδα θέλει να επαληθεύσει αυτές τις παρατηρήσεις της, κάνοντας χρήση εναλλακτικών μεθόδων, όπως παρατηρώντας γαλαξίες που σταμάτησαν να σχηματίζουν άστρα.

Καθώς το σύμπαν διαστελλόταν και ψύχονταν, οι δονήσεις που υπήρχαν στο αρχέγονο πλάσμα πάγωσαν με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι ταλαντώσεις μπορούν τώρα να παρατηρηθούν στην πυκνότητα της κανονικής ύλης στο σύμπαν και, σύμφωνα με την έρευνα, οι μετρήσεις είναι σύμφωνες με την τοπική ομάδα γαλαξιών μας που βρίσκεται σε ένα κενό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.