Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τότε που το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA έστειλε έτο τελευταίο κατανοητό σήμα πίσω στη Γη και το πρόβλημα έχει αρχίσει να προβληματίζει έντονα τους μηχανικούς της NASA. Ωστόσο, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα το επαναφέρουν, καθώς την 1η Μαρτίου έστειλαν μια νέα εντολή σε απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη για να προτρέψουν τους υπολογιστές του να δοκιμάσουν διακριτικά διαφορετικές ακολουθίες στο λογισμικό του.

Με αυτή τη συσκευή ίσως επιτέλους κάνουμε ταξίδι στο χρόνο!

Πρόκειται για το τελευταίο και πιο πρόσφατο βήμα της NASA στην προσπάθειά της να απομονώσει την αιτία του προβλήματος που το εμποδίζει να δώσει δεδομένα τηλεμετρίας.  Οι αξιωματούχοι της NASA υποπτεύονται ότι ένα κομμάτι corrupted μνήμης σε έναν από τους τρεις κύριους υπολογιστές του διαστημικού σκάφους, τον Flight Data Subsystem (FDS) είναι ο πιθανότερος ένοχος για τη διακοπή  επικοινωνίας. Επειδή το Voyager 1 είναι τόσο μακριά, οι μηχανικοί στο έδαφος χρειάζονται περίπου 45 ώρες για να μάθουν πώς αντέδρασε το διαστημικό σκάφος στις εντολές τους.

Το FDS συλλέγει δεδομένα από τους αισθητήρες του διαστημικού σκάφους και στη συνέχεια συνδυάζει τις πληροφορίες σε ένα ενιαίο πακέτο δεδομένων, το οποίο περνάει από ένα ξεχωριστό  υπολογιστικό σύστημα που ονομάζεται Telemetry Modulation Unit για να το φέρει πίσω στη Γη.

Οι μηχανικοί είναι σχεδόν απόλυτα βέβαιοι ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον FDS. Τα συστήματα επικοινωνιών στο Voyager 1  λειτουργούν κανονικά και το διαστημόπλοιο στέλνει έναν σταθερό τόνο πίσω στη Γη, αλλά δεν υπάρχουν αξιοποιήσιμα δεδομένα στο σήμα αυτό. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανικοί γνωρίζουν ότι το Voyager 1 είναι ζωντανό, αλλά δεν έχουν καμία εικόνα για το ποιο μέρος της μνήμης του FDS προκαλεί το πρόβλημα.

Ωστόσο, το Voyager 1 απάντησε στην εντολή που έστειλε η NASA στη 1η Μαρτίου με κάτι διαφορετικό από ό,τι έχουν δει οι μηχανικοί από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα. Ειδικότερα, το σήμα εξακολουθούσε να μην έχει τη μορφή που χρησιμοποιεί το Voyager 1 όταν το FDS λειτουργούσε σωστά με την ομάδα να μην γνώριζε τι να το κάνει. Ένας μηχανικός του Deep Space Network της υπηρεσίας, το οποίο λειτουργεί τα συστήματα επικοινωνίας με τα Voyager όσο και με άλλα διαστημικά σκάφη  μπόρεσε να αποκωδικοποιήσει το νέο σήμα και διαπίστωσε ότι περιέχει μια ανάγνωση ολόκληρης της μνήμης του FDS.

Πλέον, συγκρίνοντας κάθε bit κώδικα από την FDS μνήμη με το σήμα που έστελνε πριν ανακύψουν τα προβλήματα οι μηχανικοί ελπίζουν να βρουν την αιτία του προβλήματος και να αποκατασταθεί πλέον η επικοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.