Βρέθηκε επιτέλους ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονταν παλιές, διαγεγραμμένες φωτογραφίες, μετά την αναβάθμιση σε iOS 17.5. Την απάντηση την έδωσαν τόσο η Apple όσο και τρίτοι ερευνητές ασφαλείας. Η Apple πλέον κυκλοφόρησε το iOS 17.5.1, που διορθώνει το πρόβλημα, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το τι συνέβη ακριβώς και τι το προκάλεσε. Το πρόβλημα ήταν πως μετά την αναβάθμιση, επέστρεψαν στο κινητό φωτογραφίες και βίντεο που είχαν διαγραφεί, με αρκετά από αυτά να περιέχουν προσωπικές στιγμές του τωρινού ή του προηγούμενου κατόχου της συσκευής.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρίας στο 9to5Mac, η Apple υποστηρίζει πως το πρόβλημα προκλήθηκε από κατακερματισμένη βάση δεδομένων στο σύστημα αρχείων της συσκευής. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την επαναφορά από το iCloud, αλλά με τα αρχεία που υπήρχαν κάποτε στην συσκευή, κάτι που είναι μια ανακούφιση πως η Apple δεν διατηρεί τις φωτογραφίες μας για πάντα, όμως φέρνει ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που ίσως είναι πιο επικίνδυνο. Αυτές οι φωτογραφίες είχαν διαγραφεί και από συσκευές οι οποίες πωλήθηκαν κάποια στιγμή σε τρίτους. Οι νέοι κάτοχοι των συσκευών, με την αναβάθμιση ίσως είδαν φωτογραφίες και βίντεο του προηγούμενου χρήστη, σε πολύ προσωπικές στιγμές. Μάλιστα, αν αυτές οι φωτογραφίες μπορεί να είναι από πολλά χρόνια πριν και να μην έχουν τραβηχτεί καν από αυτή τη συσκευή, αλλά να ήρθαν σε αυτή, μέσω επαναφοράς backup.

Μάλιστα, ένας χρήστης στο Reddit αναφέρει πως προσωπικές του φωτογραφίες επανήλθαν σε iPad, στο οποίο είχε κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και στην συνέχεια το είχε πουλήσει σε φίλο του. Η Apple ισχυρίζεται πως ο χρήστης δεν είχε κάνει σωστή επαναφορά στην συσκευή, όμως πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία που δύσκολα μπορεί κάποιος να κάνει λάθος. Η Apple ισχυρίζεται πως ο χρήστης εσκεμμένα δεν έκανε σωστή επαναφορά για να τραβήξει τη προσοχή στο Reddit, όμως αυτό το σενάριο πάλι φαίνεται απίθανο, αφού αρκετοί ακόμα ανέφεραν παρόμοια προβλήματα.

ios 17,5 φωτογραφίες

Κάπου εδώ έρχεται η Sunacktiv, που μέσω reverse engineering, δημιούργησε ξανά το πρόβλημα στις δοκιμαστικές συσκευές της. Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση ΕΔΩ, όμως εν συντομία αναφέρει τα παρακάτω.

Το iOS 17.5 πρόσθεσε μια ρουτίνα μετεγκατάστασης, υπεύθυνη για την σάρωση και επαναφορά φωτογραφικών από το σύστημα αρχείων. Η ρουτίνα αυτή δεν υπάρχει στο iOS 17.5.1 και ήταν αυτή που επανέφερε τις διαγεγραμμένες φωτογραφίες και τις έβαλε ξανά στην συλλογή φωτογραφιών σαν νέες.

«Με βάση αυτόν τον κώδικα, μπορούμε να πούμε ότι οι φωτογραφίες που επανεμφανίστηκαν εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα συστήματα αρχείων και ότι βρέθηκαν από τη ρουτίνα μετεγκατάστασης που προστέθηκε στο iOS 17.5», δήλωσε ο Synacktiv. «Με βάση μόνο αυτή την ανάλυση, δεν είναι δυνατό να συμπεράνουμε πώς οι φωτογραφίες παρέμειναν στο σύστημα αρχείων εξαρχής». Στη συνέχεια, το άρθρο του Synacktiv κατευθύνει τους αναγνώστες σε αυτό το σχόλιο στο Reddit για μια εύλογη εξήγηση, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα των χρηστών να αποθηκεύουν εικόνες τόσο στην εφαρμογή Αρχείο όσο και στην εφαρμογή Φωτογραφίες και να διαγράφουν μόνο τις τελευταίες.

Η AI γελοιοποιεί την Google μέρα με τη μέρα

Γιατί όμως το πρόβλημα παραμένει σημαντικό; Αν είχατε κάποια iOS συσκευή την οποία έχετε πουλήσει σε κάποιον, ώστε να αποκομίσετε ένα ποσό για την μετάβαση στην επόμενη συσκευή σας, τότε κάπου στο file system της συσκευής, υπάρχουν ακόμα οι φωτογραφίες που έχετε τραβήξει. Ακόμα και χωρίς το iOS 17.5, ο χρήστης με δωρεάν εφαρμογές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, ενδέχεται να μπορεί να κάνει επαναφορά αυτών των φωτογραφιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που στις φωτογραφίες μας θα βρούμε προσωπικά στοιχεία δικά μας ή των οικείων μας, ακόμα και πολύ προσωπικές στιγμές. Σε μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, η συσκευή θα έπρεπε να γεμίζει τον αποθηκευτικό με 0 και 1 πριν σβήσει τα πάντα, ώστε να μην είναι δυνατή η επανάκτηση δεδομένων από την συσκευή. Από ότι φαίνεται όμως, η Apple δεν έχει αυτή τη δυνατότητα κατά την επαναφορά των συσκευών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.