Μια νέα προσέγγιση στην ανάλυση αλληλουχίας DNA έχει δείξει ότι κάποιο τμήμα DNA που κάποτε θεωρούνταν άχρηστο, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη γονιδιακή ρύθμιση.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το έργο μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων, συγκεκριμένα τμήματα DNA έχουν εξελιχθεί για να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται τα γονίδια, ειδικά κατά την πρώιμη ανθρώπινη ανάπτυξη. Ουσιαστικά πρόκειται για αλληλουχίες DNA που μπορούν να μετακινηθούν σε διαφορετικές θέσεις μέσα στο γονιδίωμα. Στην αρχή οι επιστήμονες ήταν σκεπτικοί σχετικά με αυτήν την ανακάλυψη, αλλά δεκαετίες αργότερα, συμφώνησαν ότι αυτά τα γονίδια εμφανίζονται επίσης σχεδόν σε κάθε οργανισμό.

Αργότερα αναγνωρίστηκαν ως οντότητες που αποτελούσαν περίπου το 45% του ανθρώπινου γονιδιώματος. Φαινόταν ότι είχαν καταφέρει να πολλαπλασιαστούν χρησιμοποιώντας μια απλή επαναλαμβανόμενη διαδικασία σε διάστημα εκατομμυρίων ετών. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ορισμένοι TE λειτουργούν σαν «γενετικοί διακόπτες», ελέγχοντας τη δραστηριότητα κοντινών γονιδίων σε ορισμένους κυτταρικούς τύπους. Η επαναλαμβανόμενη και σχεδόν πανομοιότυπη φύση αυτών των αλληλουχιών τις έχει καταστήσει δύσκολες στη μελέτη τους, ειδικά στις νεότερες οικογένειες TE, όπως η MER11.

βιολογική γήρανση επιγενετική μεταλλάξεις

Για το λόγο αυτό οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο ταξινόμησης των TE που ομαδοποιούν τις αλληλουχίες MER11 με βάση τις εξελικτικές τους σχέσεις και το πόσο καλά έχουν διατηρηθεί στα γονιδιώματα των πρωτευόντων. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες μπόρεσαν να διαιρέσουν τα MER11A/B/C σε τέσσερις ξεχωριστές οικογένειες. Έτσι ανακαλύφθηκαν προηγουμένως άγνωστα πρότυπα δυναμικού γονιδιακής ρύθμισης που κρύβονται μέσα στις αλληλουχίες. Αυτό κατέδειξε ότι αυτή η νέα ταξινόμηση είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με την πραγματική ρυθμιστική λειτουργία από ό,τι έχουν δείξει άλλες μέθοδοι. Αυτά τα μοτίβα έχουν σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια ανταποκρίνονται σε αναπτυξιακά σήματα ή περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος γερνούσε ραγδαία μέσα στην πανδημία, και δεν φταίει μόνο ο ιός..

Είναι ενδιαφέρον ότι φαίνεται ότι οι αλληλουχίες MER11_G4 έχουν συσσωρεύσει ελαφρώς διαφορετικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου σε ανθρώπους, χιμπατζήδες και μακάκους. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το MER11_G4 συνδέεται με ένα ξεχωριστό σύνολο παραγόντων μεταγραφής, υποδηλώνοντας ότι αυτή η ομάδα απέκτησε εναλλακτικές ρυθμιστικές λειτουργίες μέσω αλλαγών στην αλληλουχία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Advances.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.