Η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει ένα εντυπωσιακό βήμα προόδου με τη δημιουργία ενός εξαιρετικά λεπτομερούς 3D χάρτη (τρισδιάστατο διάγραμμα) του εγκεφάλου μιας μύγας, και σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις του έτους. Αν και δεν αφορά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η μελέτη του εγκεφάλου των μυγών μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου στο σύνολο του.

Αυτός ο επαναστατικός χάρτης ήταν κάτι που θεωρείτο ανέφικτο μόλις πριν από λίγα χρόνια. Οι ερευνητές, ωστόσο, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πλήρη τρισδιάστατο διάγραμμα σύνδεσης του εγκεφάλου μιας φρουτομύγας, και ήδη τα αποτελέσματα της δουλειάς τους αρχίζουν να αποκαλύπτονται μέσα από μια σειρά νέων δημοσιεύσεων.

Οι εξαιρετικά λεπτομερείς 3D χάρτες εγκεφάλου ονομάζονται συνδετώματα (connectomes). Επίσης, η φρουτομύγα δεν είναι ο πρώτος οργανισμός που έχουμε καταφέρει να χαρτογραφήσουμε πλήρως. Η πρωτιά ανήκει στον σκώληκα Caenorhabditis elegans, ο οποίος περιγράφηκε πλήρως σε δημοσίευση το 1986. Αυτό το έργο έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έρευνα για τον σκώληκα, ο οποίος παραμένει ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μοντέλα στην επιστημονική κοινότητα.

Εντούτοις, ο σκώληκας δεν διαθέτει εγκέφαλο με την παραδοσιακή έννοια, καθώς χρησιμοποιεί έναν «νευρικό δακτύλιο» για τον έλεγχο του σώματος του, κάτι που του επιτρέπει να συμμετέχει σε βασική μάθηση. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες αναζητούσαν άλλες οδούς για να μελετήσουν την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, και η φρουτομύγα ήταν η ιδανική επιλογή.

Αυτά τα ενοχλητικά έντομα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πολύπλοκες ενέργειες, όπως να πλοηγούνται, να περπατούν, να πετούν και να «τραγουδούν» για να προσελκύσουν συντρόφους. Όλα αυτά επιτυγχάνονται χάρη σε πάνω από 50 εκατομμύρια συνάψεις στον εγκέφαλο τους, οι οποίες συνδέουν 139.255 νευρώνες. Η χαρτογράφηση αυτών των στοιχείων δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά οι ερευνητές το πέτυχαν και δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο διάγραμμα εγκεφάλου.

Μπορείτε να δείτε μια απεικόνιση των ακουστικών νευρώνων της φρουτομύγας στο βίντεο παραπάνω και να μάθετε περισσότερα για αυτήν την επαναστατική ανάπτυξη διαβάζοντας την κύρια δημοσίευση που δημοσιεύτηκε στο Nature. Άλλα έγγραφα σχετικά με τη δημιουργία του εγκεφάλου είναι επίσης διαθέσιμα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας του επιστημονικού περιοδικού.

Τα όρια του χάους αγγίζει η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η προηγούμενη εργασία είχε επικεντρωθεί στον εγκέφαλο των προνυμφών της φρουτομύγας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει ένα τόσο λεπτομερές τρισδιάστατο διάγραμμα εγκεφάλου. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και πώς αυτές οι γνώσεις μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση της ανθρώπινης εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.