Το Android P παρουσιάζει πολλά νέα χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία είναι και αυτό που αποκαλείται Adaptive Battery και το οποίο έχει σαν στόχο να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την μπαταρία σε σχέση με το Android Oreo. Ο τρόπος λειτουργίας του Adaptive Battery feature είναι απλός, μαθαίνει πως χρησιμοποιείς το smartphone σου και στη συνέχεια βάζει τα apps που δεν χρησιμοποιούνται συχνά στους lower-power processors για να μειωθεί η συνολική χρήση του CPU. Ας παρακολουθήσουμε μερικές χαρακτηριστικές απόψεις χρηστών του androidcentral.com.
Βλέπω μια μικρή βελτίωση σε κατάσταση idle, αλλά με ανοιχτή την οθόνη βλέπω κατά 20-25% μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τις Android 8.1 εκδόσεις.
Σίγουρα βλέπω βελτίωση στο μικρότερό μου Pixel. Χρησιμοποιώ τη συσκευή μου το ίδιο, δηλαδή το 90% του χρόνου και όταν το αφήνω στο κομοδίνο μου, έχει μείνει περισσότερη ενέργεια από ότι προηγουμένως.
Μέχρι και τώρα, το Adaptive battery φαίνεται ότι κάνει τη διαφορά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και τι θα συμβεί με τη stable έκδοση, οπότε θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο μας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Εντάξει, εννοείτε ότι το adaptive battery κάνει δουλειά, αλλά για όλους εμάς που δεν θα πάρουμε (δυστηχώς) την αναβάθμιση σε android 9.0, δεν ειναι και κάτι φοβερά το ιδιαίτερο. Και αυτό γιατί στο Play store υπάρχουν εξαιρετικές εφαρμογές που κάνουν την ίδια δουλειά (ίσως και καλύτερη.) Για παράδειγμα το greenify ή το hibernator. Και στις δυο περιπτώσεις επιλέγεις εσύ ποιές είναι οι εφαρμογές εκείνες που δεν θες να τρέχουν στο παρασκήνιο (όταν σβήσει η οθόνη), έτσι ώστε να εξοικονομείς τόσο μνήμη RAM , όσο φυσικά και μπαταρία. Ειδικά σε κινητά με χαμηλή μνήμη RAM που τρώνε “κολλήματα”, οι συγκεκριμένες εφαρμογές κάνουν θαύματα καθώς αυξάνεται η ελεύθερη RAM και τα “κολλήματα” εξαφανίζονται!! Οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν τέλεια ακόμα και χωρίς root της συσκευής, ενώ στην πληρωμένη τους έκδοση μπορείς να επιλέξεις την αδρανοποίηση ακόμα και προεγκατεστημένων εφαρμογών. Τέλος, υπάρχουν εναλλακτικά άλλες εφαρμογές που λειτουργούν μέσω εσωτερικού vpn και μπορείς να επιλέξεις εσύ ποιές συγκεκριμένες εφαρμογές δεν θα έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, όταν η οθόνη της συσκευής είναι κλειστή. Ετσι ναι μεν δεν εξοικονομείς μνήμη RAM, διότι οι εφαρμογές μπορεί να συνεχίζουν να τρέχουν στο παρασκήνιο, εξοικονομείς όμως και πάλι μπαταρία και mobile data, καθόσον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ίντερνετ στο παρασκήνιο, παρά μόνο οταν ανοίξει η οθόνη.