Η Apple και η Google στο νέο MacBook και Chromebook Pixel αντίστοιχα, λάνσαραν στην αγορά και το νέο ενιαίο σειριακό δίαυλο τύπου C (USB Type-C), ο οποίος έρχεται για να απαλλάξει την ανθρωπότητα από τις μάταιες συνεχείς προσπάθειες της να συνδέσει περιφερειακά με υπολογιστή, χρησιμοποιώντας τα USB καλώδια τύπου Α και Β (με τα διαφορετικά βύσματα) από τη πρώτη φορά. Η Intel διακωμώδησε τη διαδικασία συσχετίζοντας το ανυπόφορο της εύρεσης του σωστού τρόπου σύνδεσης του βύσματος στη θύρα USB, με τη αρχή απροσδιοριστίας της κβαντικής φυσικής.
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα το ιστορικό αλλά και τη λειτουργία αυτής της τόσο διαδεδομένης και πολύπλευρης τεχνολογίας.
Ο Ενιαίος Σειριακός Δίαυλος (Universal Serial Bus – USB), είναι ένα πρότυπο και μία μέθοδος σύνδεσης περιφερειακών συσκευών σε ένα υπολογιστή, ώστε ο υπολογιστής να μπορέσει να τις αναγνωρίσει και να τις χρησιμοποιήσει. Χρησιμοποιείται επίσης για τη παροχή ενέργειας σε συσκευές όπως ποντίκια, πληκτρολόγια κ.α. τα οποία είναι συνδεδεμένα μέσω θυρών USB στον υπολογιστή ή σε κάποια άλλη συσκευή. Η χρήση του ενιαίου σειριακού διαύλου σε αντίθεση με τις παλιές μεθόδους σύνδεσης προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως η γρήγορη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των περιφερειακών και του υπολογιστή και αντίστροφα, αλλά και την ευκολία σύνδεσης των συσκευών μέσω της λειτουργικότητας του “plug and play”, όπου το λογισμικό του υπολογιστή μετά τη σύνδεση του περιφερειακού αναγνωρίζει τη συσκευή, σε αντίθεση με τις παλιές μεθόδους σύνδεσης, όπου ο υπολογιστής έπρεπε να είναι σβηστός κατά τη διάρκεια σύνδεσης της συσκευής. Με πληκτρολόγια, ποντίκια, εκτυπωτές, οθόνες κ.α. να συνδέονται μέσω του ενιαίου σειριακού δίαυλου, η χρήση της τεχνολογίας έχει γίνει μία από τις πιο κοινές μεθόδους σύνδεσης περιφερειακών σε ένα υπολογιστή.
Το πρώτο πρότυπο USB, γνωστό και ως USB 1.0, έκανε την εμφάνιση του το 1995 και πρόσφερε ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέχρι και 12 Mbps. Καθότι δεν δέχθηκε και καλές κριτικές από το κοινό, δύο χρόνια μετά το USB 1.1 έκανε αρκετές αλλαγές στο πως ο υπολογιστής χειριζόταν τα δεδομένα από τις θύρες USB, αυξάνοντας την θετική ανταπόκριση του κοινού. Με την εισαγωγή του USB 2.0, το 2000 και με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέχρι 480 Mbps η τεχνολογία έγινε γενικά αποδεχτή, με αποτέλεσμα να αντικαταστήσει τις παλιές μεθόδους σύνδεσης περιφερειακών και να γίνει ο κανόνας. Η έλευση του USB 3.0 το 2008 έφερε μία σημαντική αύξηση στις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, οι οποίες φθάνουν μέχρι τα 4.8 Gbps. Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν είτε το ένα πρότυπο, είτε το άλλο πρότυπο USB είναι συμβατές μεταξύ τους με τη διαφορά ότι μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα ανάλογα με το τύπο θύρας USB στην οποία είναι συνδεδεμένες. Μία περιφερειακή συσκευή με θύρα USB 3.0 συνδεδεμένη σε υπολογιστή με θύρα USB 2.0 μπορεί να μεταφέρει δεδομένα μέχρι 480 Mbps αντί για 4.8 Gbps. Τη φετινή χρονιά είδαμε την έλευση του προτύπου USB 3.1 που προσφέρει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέχρι και 10 Gbps. Μαζί με το νέο πρότυπο USB 3.1 είδαμε και την έλευση στην αγορά του νέου τύπου βύσματος και θυρών USB, το USB Type C.
Με την εισαγωγή μίας συσκευής USB σε μία θύρα USB του υπολογιστή, το λογισμικό του υπολογιστή θα προσπαθήσει να βρει ένα πρόγραμμα οδήγησης της συσκευής αυτής, στους οδηγούς εγκατάστασης του. Αν δεν εντοπίσει ένα πρόγραμμα οδήγησης θα πρέπει να γίνει η εγκατάσταση του από ένα οπτικό δίσκο, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα οδήγησης της συσκευής, δίσκος ο οποίος προμηθεύεται από το κατασκευαστή και συνοδεύει τη συσκευή. Κάποιοι κατασκευαστές προμηθεύουν τα προγράμματα οδήγησης των συσκευών τους από το διαδίκτυο, τα οποία μπορεί κάποιος να κατεβάσει στον υπολογιστή του. Μόλις το πρόγραμμα οδήγησης εγκατασταθεί στον υπολογιστή, δεδομένα ανταλλάσσονται μεταξύ των θυρών της περιφερειακής συσκευής και του υπολογιστή, μέσω του καλωδίου USB, στη μέγιστη ταχύτητα που επιτρέπουν οι θύρες USB ανάλογα με το πρότυπο που υποστηρίζουν. Καλό θα ήταν σε κάθε αγορά περιφερειακού, να προσπαθούμε να ταυτίζουμε τα πρότυπα των δύο θυρών (συσκευής και υπολογιστή) και του καλωδίου που θα τα ενώσει για να έχουμε το μέγιστο της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων που επιθυμούμε.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.