Το USB Implementers Forum (USB-IF) ανακοίνωσε επίσημα το USB 4 Version 2.0. Η νέα έκδοση υπόσχεται έως και 80Gbps αμφίδρομων δεδομένων χρησιμοποιώντας τέσσερα lanes. Υποστηρίζεται στα υπάρχοντα παθητικά καλώδια USB 4 40Gbps και από νέα ειδικά καλώδια 80Gbps.

Εκτός από τα 80Gbps αμφίδρομου bandwidth, η νέα έκδοση έχει επίσης μια νέα ειδική λειτουργία όπου τρία από τα τέσσερα lanes μπορούν να περάσουν δεδομένα προς την ίδια κατεύθυνση, που σημαίνει ότι η μεταφορά δεδομένων φτάνει τα 120Gbps προς μία κατεύθυνση, με 40Gbps στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το USB 4 Version 2.0 προορίζεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, όπως οθόνες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, όπου είναι λογικό να υπάρχει μεγάλο bandwidth προς μία μόνο κατεύθυνση. Ωστόσο, η υποστήριξη αυτής της δυνατότητας είναι προαιρετική.

Συγκεκριμένα, αυτή η νέα έκδοση συνοδεύεται από βελτιώσεις στα πρωτόκολλα δεδομένων και οθόνης. Για δεδομένα, ο σύνδεσμος USB 4 υποστηρίζει τώρα τη νέα διοχέτευση Enhanced SuperSpeed ​​USB, που σημαίνει ότι μπορείτε να λάβετε bandwidth έως και 20Gbps μόνο για δεδομένα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται μπερδεμένο, αλλά μεγάλο μέρος του μέγιστου bandwidth του συνδέσμου USB 4 προορίζεται συνήθως για σήματα οθόνης ή PCIe, επομένως μια θύρα 40Gbps δεν θα έδινε απαραίτητα υψηλότερες ταχύτητες εάν απλώς συνδέατε μια εξωτερική μονάδα δίσκου σε αυτήν.

Επιπλέον, το USB 4 Version 2.0 ενσωματώνει το DisplayPort 2.1. Αυτές οι ενημερώσεις προορίζονται να ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα κατά τη διέλευση ενός σήματος DisplayPort μέσω της σύνδεσης USB 4.

Η νέα έκδοση υποστηρίζει επίσης το PCIe 4.0, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει την απόδοση των εξωτερικών καρτών γραφικών σε συσκευές που τις υποστηρίζουν.

Μαζί με το USB 4 Version 2.0, έχουμε νέες εκδόσεις των πιστοποιήσεων USB type-C και USB Power Delivery, για να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις νέες δυνατότητες.

Υπενθυμίζουμε ότι το USB Power Delivery αναβαθμίστηκε πρόσφατα για να υποστηρίζει 240W, επομένως οι δυνατότητες των θυρών USB type-C αυξάνονται αισθητά γρήγορα.

Ως συνήθως με το USB, πολλές από αυτές τις δυνατότητες είναι προαιρετικές, επομένως θα πρέπει να βασιστείτε σε συγκεκριμένη μάρκα με πιστοποιημένα προϊόντα για να δείτε ποιες δυνατότητες υποστηρίζονται σε αυτό το προϊόν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.