Τον Οκτώβριο του 1961, η Σοβιετική Ένωση έριξε Tsar Bomba, την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα στην ιστορία, σε ένα απομακρυσμένο νησί, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Αν και η βόμβα εξερράγη σχεδόν 4 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος, το ωστικό κύμα που προέκυψε, ισοπέδωσε σχεδόν ότι υπήρχε πάνω στο νησί. Θεατές είδαν την λάμψη σε απόσταση μεγαλύτερη των 965 χιλιομέτρων, που είναι απόσταση μεγαλύτερη από την Αθήνα μέχρι τη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ όσοι ήταν σε απόσταση 250 χιλιομέτρων, ένιωσαν την απίστευτη ζέστη, από την βόμβα. Το τεράστιο μανιτάρι, έφτασε μέχρι την άκρη της ατμόσφαιρας, στα σύνορα με το διάστημα.

Η Βόμβα RDS-220, γνωστή και ως Tsar Bomba, μέχρι και σήμερα έχει το ρεκόρ πυρηνικής βόμβας και δεν την έχει ξεπεράσει τίποτα, 63 χρόνια μετά, σε καταστροφική ισχύ. Η Ρωσία αποχαρακτήρισε τα πλάνα από την έκρηξη, μόλις το 2020. Όμως, το βίντεο για κάποιο λόγο κατέβηκε από το YouTube. Λίγο αργότερα, ανέβηκε ξανά από κάποιον, που έκανε και upscaling στο βίντεο, από 480p σε 4Κ. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, που μιλάει για κατασκευή της βόμβας, μέχρι την έκρηξη και μετά. Η ρίψη της βόμβας ξεκινάει 22:00.

Ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Νικήτα Χρουστσόφ ανέθεσε προσωπικά την κατασκευή της Tsar Bomba τον Ιούλιο του 1961. Ενώ ο Χρουστσόφ ήθελε ένα πυρηνικό όπλο 100 μεγατόνων , οι μηχανικοί του παρουσίασαν τελικά μια έκδοση 50 μεγατόνων, που ισοδυναμεί με 50 εκατομμύρια τόνους (45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους) TNT που πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα. Ακόμη και με το μισό ωφέλιμο φορτίο που ζητούσε ο πρωθυπουργός, η βόμβα ήταν απίστευτα ισχυρή. Η βόμβα ήταν χιλιάδες φορές ισχυρότερη από τα πυρηνικά που πυροδότησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και απέτρεψε την έκρηξη του Castle Bravo – του πιο ισχυρού πυρηνικού όπλου που δοκιμάστηκε ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες – που απέδωσε μόλις 15 μεγατόνους ( 13 εκατομμύρια μετρικούς τόνους).

 

Tsar Bomba

Σύμφωνα με το βίντεο, που θα πρέπει να ανοίξετε υπότιτλους για να καταλαβαίνετε, γιατί είναι στα ρωσικά, η Tsar Bomba ήταν τεράστια. Ζύγιζε 27 τόνους και είχε μήκος όσο ένα διώροφο λεωφορείο. Ένα εναέριο βομβαρδιστικό μετέφερε το τεράστιο όπλο ψηλά πάνω από τα νησιά Novaya Zemlya στη ρωσική Αρκτική και στη συνέχεια το έριξε με αλεξίπτωτο πριν φύγει από την περιοχή. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που στην πραγματικότητα έριξε το αεροσκάφος από τον ουρανό, προκαλώντας το αεροπλάνο να πέσει κατακόρυφα 3.000 πόδια (900 μέτρα) πριν ο πιλότος προλάβει να το μαζέψει.

Tsar Bomba
Η Tsar Bomba πριν γίνει η δοκιμή της

Ευτυχώς, δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες από την Tsar Bomba, όχι πως θα έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητας φυσικά. Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία δοκιμή της πανίσχυρης θερμοπυρηνικής βόμβας. Οι φήμες θέλουν την Ρωσία να έχει μερικές ακόμα στο οπλοστάσιό της, καθώς είναι και η χώρα με τις περισσότερες πυρηνικές κεφαλές, ακόμα και σήμερα.

Cosmote TV: Να γιατί θα αυξηθεί η τιμή από τον ερχόμενο Νοέμβριο!

Το 1963, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Περιορισμένη Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών, η οποία απαγόρευε τις αερομεταφερόμενες δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Έκτοτε, οι ατομικές δοκιμές συνεχίζονται υπόγεια, καθώς τα έθνη συνεχίζουν να αποθηκεύουν πυρηνικά όπλα, αλλάζοντας περιστασιακά τη γεωγραφία της Γης γύρω τους. Μια πυρηνική δοκιμή του 2018 που διεξήχθη στη Βόρεια Κορέα προκάλεσε την κατάρρευση ενός ολόκληρου βουνού πάνω από τη δοκιμαστική εγκατάσταση – μια υπενθύμιση, ίσως, ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται άλλη μια Tsar Bomba για να προκαλέσει καταστροφική πυρηνική ζημιά. Βέβαια, με τόσα πυρηνικά στις θάλασσες και στα υπόγεια κοιτάσματα νερού, μην αναρρωτιώμαστε γιατί έχουμε τεράστια αύξηση καρκίνων σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.