Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα τρομερά σπάνιο φαινόμενο, καθώς θα έχουμε πλανητική ευθυγράμμιση 6 από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και μάλιστα θα γίνει πολύ σύντομα.

Τελευταία το ηλιακό μας σύστημα μας έχει δώσει πολλά θεάματα, είτε είναι η ολική ηλιακή έκλειψη, είτε είναι η εμφάνιση Σέλας σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, πρέπει να παραδεχθείτε πως το Σύμπαν είναι συναρπαστικό. Μάλιστα, το Σέλας, ίσως να εμφανιστεί ξανά  τις επόμενες ημέρες.

Όμως τα θαύματα του Σύμπαντος δεν σταματάνε εκεί, μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο του ηλιακού μας συστήματος. Συγκεκριμένα, θα έχουμε μια πλανητική ευθυγράμμιση, ώστε να δούμε 6 πλανήτες να ευθυγραμμίζονται στον ουρανό.

Θα μπορέσουμε να δούμε τον Δία, τον Ερμή, τον Άρη, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα σε μια κάπως ευθεία γραμμή καθώς όλοι περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο. Μάλιστα, ο Δίας, ο Ερμής και ο Κρόνος, θα φαίνονται με γυμνό μάτι, σαν αστέρια. Όμως αν διαθέτετε τηλεσκόπιο, το θέαμα θα είναι μαγικό, ενώ θα δείτε και τους άλλους δύο.

πλανητική ευθυγράμμιση

Μιλώντας στο Glamour, η Kate Pattle, λέκτορας στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του University College του Λονδίνου , είπε: «Μια πλανητική ευθυγράμμιση είναι ένα αστρονομικό γεγονός που συμβαίνει όταν, κατά σύμπτωση, οι τροχιές πολλών πλανητών του ηλιακού συστήματος τους φέρνουν περίπου την ίδια πλευρά του Ήλιου την ίδια στιγμή.

«Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται σε μια γραμμή στον ουρανό, όταν τα βλέπουμε από τη Γη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πλανήτες Δίας, Ερμής, Ουρανός, Άρης, Ποσειδώνας και Κρόνος θα σχηματίσουν μια γραμμή στον ουρανό, με αυτή τη σειρά.»

Ο Pattle πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι πλανήτες δεν σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα – αυτό είναι ένα πολύ πιο σπάνιο αστρονομικό γεγονός που ονομάζεται συζυγία».

«Ωστόσο, επειδή όλοι οι πλανήτες, συμπεριλαμβανομένης της Γης, περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο με τον ίδιο περίπου προσανατολισμό – κινούμενοι σε αυτό που ονομάζουμε «Επίπεδο της Εκλειπτικής» – όταν βρίσκονται στην ίδια πλευρά του Ήλιου ο ένας με τον άλλον, φαίνεται να σχηματίζουν μια γραμμή στον ουρανό όταν τα βλέπουμε από τη Γη».

Αν και οι πλανήτες φαίνονται παραταγμένοι, στην πραγματικότητα δεν είναι. Όμως το θέαμα είναι απίστευτο.

Πότε θα γίνει η πλανητική ευθυγράμμιση;

Αυτή είναι η δεύτερη πλανητική ευθυγράμμιση του 2024, με την πρώτη να συμβαίνει κατά την ηλιακή έκλειψη, όμως είχε μόνο 4 πλανήτες. Η νέα πλανητική ευθυγράμμιση θα γίνει τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιουνίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη της Google είναι πλέον επικίνδυνη, ακόμα και σε συνταγές για πίτσα

Το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς θα περιέχει 6 πλανήτες στην σειρά. Όταν έχουμε 2.3 ή 4 πλανήτες, είναι ένα αρκετά πιο σύνηθες φαινόμενο.

Το 2025 θα έχουμε μια ακόμα πιο εντυπωσιακή πλανητική ευθυγράμμιση, με 7 πλανήτες συνολικά. Μάλλον, ένα τηλεσκόπιο θα είναι το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα, δε νομίζετε; Τώρα, αν δε θέλετε να μπείτε σε έξοδα, εδώ θα είμαστε και θα σας δείξουμε φωτογραφίες από το φαινόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.