Το James Webb άξιζε κάθε cent που κόστισε καθώς κάνει την μία μεγάλη ανακάλυψη μετά την άλλη. Αυτή τη φορά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να κοιτάξουν σε κάποια από τα βαθύτερα μέρη του σύμπαντος και να φωτογραφίσουν αστρικά σμήνη σε έναν πανάρχαιο γαλαξία. Στις φωτογραφίες βλέπουμε αυτά τα αστρικά σμήνη, που είναι βαρυτικά δεσμευμένα σε ομάδες αστέρων, καθώς υπήρχαν μόλις 460 εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Σε συμπαντικά μεγέθη, το νεογέννητο σύμπαν έπαιρνε τότε τις πρώτες του αναπνοές.

Αυτή η θέα στο τρομερά βαθύ σύμπαν, κατέστη δυνατή από τρομερή ευαισθησία του James Webb, που χάρει στους 6.4 μέτρων επιχρυσωμένους καθρέφτες του και του φαινομένου του βαρυτικού φακού, κατάφερε να φτάσει τόσο μακριά στον χώρο και τον χρόνο.

Στο προσκήνιο βλέπουμε ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών, που ο καθένας περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια, εκατομμύρια μαύρες τρύπες και τρισεκατομμύρια πλανήτες. Η συνδυασμένη μάζα αυτών των γαλαξιών παραμορφώνει τον χωροχρόνο, σαν μια μεγάλη μπάλα του μπόουλινγκ που κάθεται σε ένα τεντωμένο πανί. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί έναν τεράστιο μεγεθυντικό φακό.

James Webb
Μια εντυπωσιακή νέα άποψη γαλαξιών που καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο βαθύ διάστημα, δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Πιστώσεις: ESA Webb / NASA / CSA / L. Bradley (STScI) / A. Adamo (Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης) / Cosmic Spring collaboration

«Η απίστευτη ευαισθησία και η γωνιακή ανάλυση του Webb σε μήκη κύματος κοντά στο υπέρυθρο, σε συνδυασμό με τον βαρυτικό φακό που παρέχεται από το τεράστιο σμήνος γαλαξιών στο προσκήνιο, επέτρεψαν αυτήν την ανακάλυψη», δήλωσε ο Larry Bradley, αστροφυσικός στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου που διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο Webb.

«Κανένα άλλο τηλεσκόπιο δεν θα μπορούσε να κάνει αυτή την ανακάλυψη», πρόσθεσε ο Μπράντλεϊ, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει αυτή την άνευ προηγουμένου κοσμική άποψη.

– Στα δεξιά: Σχεδόν κάθε αντικείμενο σε αυτήν την εικόνα είναι ένας ολόκληρος γαλαξίας (εκτός από τα εξάκτινα αστέρια στο προσκήνιο). Οι λευκοί γαλαξίες στο κέντρο αποτελούν το τεράστιο σμήνος γαλαξιών SPT-CL J0615−5746, το οποίο δημιουργεί τον βαρυτικό φακό.

– Αριστερά: Δύο γαλαξίες με φακό ή μεγέθυνση. Ο γαλαξίας στο κάτω μέρος, που ονομάζεται “Cosmic Gems arc”, εμφανίζεται με έναν αριθμό ξεχωριστών αστρικών σμηνών. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πέντε, αλλά ο βαρυτικός φακός μπορεί μερικές φορές, κάτω από τη σωστή ευθυγράμμιση θέασης από την τοποθεσία μας στο διάστημα, να δημιουργήσει κατοπτρικές εικόνες αντικειμένων.

James Webb
Η εικόνα στα αριστερά δείχνει τη μεγέθυνση του Webb σε θέα δύο γαλαξιών με βαρυτικό φακό, με το τόξο Cosmic Gems να φαίνεται στο κάτω μέρος. Πιστώσεις: ESA Webb / NASA / CSA / L. Bradley (STScI) / A. Adamo (Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης) / Cosmic Spring collaboration

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το James Webb για να μάθουν πως δημιουργήθηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες, αποκαλύπτοντας έτσι και την διαδικασία δημιουργίας του δικού μας Γαλαξία.  Επιπλέον, οι αστρονόμοι υποπτεύονται ότι αυτοί οι πρώτοι γαλαξίες – και τεράστια αστρικά σμήνη στο εσωτερικό που μπορεί τελικά να σχηματίσουν ακόμη μεγαλύτερα “σφαιρικά αστρικά σμήνη” – εξέπεμψαν έντονη ακτινοβολία στο πρώιμο σύμπαν και τελικά διέλυσαν πυκνά νέφη αερίου είχαν γεμίσει το τότε σύμπαν, καθιστώντας το σε μεγάλο βαθμό αδιαφανές.

 Τελικά, αυτό τελείωσε τους «Σκοτεινούς Αιώνες» του σύμπαντος. Το λαμπρό φως των αστεριών δεν ήταν πια κρυμμένο και το φως τελικά απελευθερώθηκε σε όλο το Σύμπαν, περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη.

Σήμερα, το James Webb μας επιτρέπει να δούμε και να μελετήσουμε αυτά τα σημαντικά αντικείμενα από τον αρχέγονο χώρο, αποκαλύπτοντας την διαδικασία δημιουργίας τους.

«Η έκπληξη και η κατάπληξη ήταν απίστευτη όταν ανοίξαμε τις εικόνες Webb για πρώτη φορά», είπε σε μια δήλωση η Angela Adamo, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης που συνέταξε επίσης την έρευνα. “Είδαμε μια μικρή αλυσίδα από φωτεινές κουκκίδες, που καθρεφτίζονται από τη μια πλευρά στην άλλη — αυτοί οι κοσμικοί πολύτιμοι λίθοι είναι αστρικά σμήνη! Χωρίς το Webb δεν θα ξέραμε ότι κοιτούσαμε αστρικά σμήνη σε έναν τόσο νεαρό γαλαξία!”

Οι ισχυρές ικανότητες του τηλεσκοπίου James Webb

Το James Webb είναι μα συνεργασία της NASA, της Ερωπαϊκής Διαστημική Υπηρεσίας (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Έχει σχεδιαστεί για να κοιτάζει στο βαθύ σύμπαν και μας επιτρέπει να μελετάμε το πρώιμο σύμπαν. Όμως, μπορεί να κοιτάξει όσο τίποτα άλλο, πλανήτες στον Γαλαξία μας και το ηλιακό μας σύστημα, δίνοντας πάρα πολλές πληροφορίες.

– Γιγαντιαίος καθρέφτης: Ο καθρέφτης του Webb, ο οποίος συλλαμβάνει το φως, έχει διάμετρο πάνω από 6,4 μέτρα. Αυτό είναι πάνω από δυόμισι φορές μεγαλύτερο από τον καθρέφτη του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble . Η σύλληψη περισσότερου φωτός επιτρέπει στον Webb να βλέπει πιο μακρινά, αρχαία αντικείμενα. Όπως περιεγράφηκε παραπάνω, το τηλεσκόπιο κοιτάζει αστέρια και γαλαξίες που σχηματίστηκαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

«Θα δούμε τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες που σχηματίστηκαν ποτέ», είπε το 2021 ο Jean Creighton, αστρονόμος και διευθυντής του Πλανητάριου Manfred Olson στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin–Milwaukee.

– Υπέρυθρη όψη: Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο βλέπει σε μεγάλο βαθμό το φως που είναι ορατό σε εμάς, το Webb είναι κυρίως ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο, που σημαίνει ότι βλέπει φως στο υπέρυθρο φάσμα. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε πολύ περισσότερο το σύμπαν. Το υπέρυθρο έχει μεγαλύτερα μήκη κύματος από το ορατό φως, έτσι τα κύματα φωτός διαπερνούν πιο αποτελεσματικά τα κοσμικά σύννεφα. Το φως δεν συγκρούεται τόσο συχνά και δεν διασκορπίζεται από αυτά τα πυκνά μαζεμένα σωματίδια. Τελικά, η υπέρυθρη όραση του Webb μπορεί να διεισδύσει σε μέρη που το Hubble δεν μπορεί.

«Σηκώνει το πέπλο», είπε ο Κρέιτον.

– Κοιτάζοντας σε μακρινούς εξωπλανήτες: Το τηλεσκόπιο Webb φέρει εξειδικευμένο εξοπλισμό που ονομάζεται φασματογράφος που θα φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για αυτούς τους μακρινούς κόσμους. Τα όργανα μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν ποια μόρια (όπως το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο) υπάρχουν στις ατμόσφαιρες μακρινών εξωπλανητών – είτε πρόκειται για γίγαντες αερίου είτε για μικρότερους βραχώδεις κόσμους. Ο Webb θα εξετάσει εξωπλανήτες Γαλαξία μας. Ποιος ξέρει τι θα βρούμε;

Ethical Hacker πιάνει 56χρονο παιδεραστή κατά τη διάρκεια livestream

«Μπορεί να μάθουμε πράγματα που δεν σκεφτήκαμε ποτέ», δήλωσε το 2021 η Mercedes López-Morales, ερευνήτρια εξωπλανητών και αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής-Harvard & Smithsonian.

Το James Webb είναι με διαφορά το πιο δυνατό τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας και στα τρία σχεδόν χρόνια που εκτοξεύτηκε, μας έχει δώσει απίστευτες πληροφορίες που λύνουν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.