Η πρώτη αποστολή της Ιαπωνίας στο φεγγάρι πιθανότατα φτάνει στο τέλος της, μετά από την επιστροφή του σε λειτουργία την τελευταία  στιγμή. Το σκάφος έβγαλε μια τελευταία φωτογραφία από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, πριν πέσει η παγωμένη νύχτα στην επιφάνεια της Σελήνης.

Το σκάφος SLIM (συντομογραφία για το Smart Lander for Investigating the Moon), τράβηξε μια φωτογραφία από μία εκ των καμερών του, εχθές 1η Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε δυσοίωνες σκιές σε μια πλαγιά του κρατήρα Shioli, που ήταν και το σημείο προσεδάφισής του.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), δημοσίευσε την φωτογραφία, 3 μέρες μετά την αποκατάσταση της επικοινωνίες με το SLIM. Το ρομποτικό διαστημόπλοιο είχε προσεδαφιστεί ανάποδα στις 20 Ιανουαρίου και τα ηλιακά του πάνελ δεν έβλεπαν προς την σωστή κατεύθυνση. Έτσι, δε μπορούσε να συλλέξει ενέργεια ώστε να λειτουργήσει. Η ομάδα πίσω από το εγχείρημα το απενεργοποίησε, ελπίζοντας πως θα άλλαζε η γωνία του ήλιου και θα του έδινε την απαραίτητη ενέργεια. Μετά από 9 ημέρες το θαύμα έγινε και το SLIM ξύπνησε από τον ύπνο του.

Από την περασμένη Δευτέρα, το SLIM αναλύει τους βράχους γύρω από τον κρατήρα με μια φασματική κάμερα πολλαπλών ζωνών. Η JAXA επέλεξε το σημείο προσγείωσης, λόγω των δεδομένων που μπορεί να συλλέξει εκεί για τον σχηματισμό του φεγγαριού. Μια από τις επικρατέστερες θεωρίες λέει πως το φεγγάρι δημιουργήθηκε από την Γη, μετά από μια τεράστια σύγκρουση με μετεωρίτη. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μεγάλο μέρος της επιφάνειας του φεγγαριού θα έχει την ίδια σύσταση με αυτή της Γης. Ακριβώς επειδή βρίσκεται σε κρατήρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί μέρος από τον μανδύα του φεγγαριού, ώστε να αναλυθεί και να μας δώσει τα δεδομένα που χρειαζόμαστε.

Η ειδική κάμερα ολοκλήρωσε την προγραμματισμένη παρατήρησή της, ικανή να μελετήσει περισσότερους στόχους από ό,τι αναμενόταν αρχικά, σύμφωνα με αγγλική μετάφραση ενός δελτίου ειδήσεων από τη διαστημική υπηρεσία.

Αστεροειδής περνά σήμερα ξυστά από τη Γη – Δείτε φωτογραφία

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ρε, μια φωτογραφία να δούμε από την Σελήνη σε μεγάλη ανάλυση και χρώμα…αλλά μάλλον δεν είναι τεχνολογικά ανεπτυγμένοι οι Ιάπωνες 🙂

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.