Τα δορυφορικά τηλέφωνα δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτά τα μεγάλα, ογκώδη τηλέφωνα συνδέονται απευθείας σε ένα δορυφόρο χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο hardware. Δυστυχώς, με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί τα smartphones, δεν ήταν δυνατόν να χωρέσει όλη αυτή η τεχνολογία των δορυφορικών τηλεφώνων σε ένα κανονικό τηλέφωνο. Κάτι που ισχύει για πάρα πολλές τεχνολογίες, όπως αυτές των καμερών.

Ωστόσο, μια εταιρεία που ονομάζεται AST SpaceMobile μόλις απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να στριμώξει κανείς τίποτα σε ένα smartphone για να υποστηρίζει δορυφορική συνδεσιμότητα. Σε συνεργασία με την AT&T πραγματοποίησε την πρώτη δορυφορική κλήση χρησιμοποιώντας smartphone διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Για την ακρίβεια, χρησιμοποίησαν το Samsung Galaxy S22 Ultra. Η AST πραγματοποίησε την κλήση από το Τέξας προς την Ιαπωνία.

Οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι υπάρχουν ήδη smartphone με κατάλληλο hardware για δορυφορικές επικοινωνίες. Επίσης, ειδικά στην περίπτωση της Samsung τα τηλέφωνα που είναι εξοπλισμένα με ειδικό hardware είναι τα Galaxy S23. Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική διαφορά στο επίτευγμα των AST και AT&T με τις ικανότητες των smartphones που υποστηρίζουν δορυφορικές επικοινωνίες.

Τόσο τα Galaxy S23 με τον Snapdragon 8 Gen 2, όσο και τα υπόλοιπα smartphones της αγοράς με δυνατότητα δορυφορικής επικοινωνίας, επιτρέπουν μόνο την επικοινωνία μέσω μηνυμάτων. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν το δορυφορικό δίκτυο Iridium και λειτουργούν όπως τα προϊόντα InReach της Garmin και των ανταγωνιστών της. Οπότε, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τηλεφωνικές κλήσεις.

Με αυτή την πρώτη δορυφορική κλήση, το σήμα που προερχόταν από το Τέξας “ταξίδεψε” από το Samsung Galaxy S22 Ultra σε ένα δορυφόρο BlueWalker 3 και στη συνέχεια “προσγειώθηκε” στην Ιαπωνία σε ένα άλλο smartphone. Το απροσδιόριστο φάσμα της AT&T λειτούργησε ως μεσάζων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα smartphones δεν χρειάστηκε να τροποποιηθούν για να ολοκληρωθεί η επικοινωνία. Θεωρητικά, αυτή η κλήση θα μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε LTE smartphone.

Σύμφωνα με την AST, αυτή η αρχική δοκιμή απέδειξε αυτό που όλοι θέλουμε να ξέρουμε, ότι το BlueWalker 3 μπορεί να υποστηρίξει ευρυζωνικές ταχύτητες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Με άλλα λόγια, αυτή η δοκιμή αποδεικνύει ότι η σύνδεση οποιουδήποτε οπουδήποτε – ακόμη και χωρίς ακριβή υποδομή πύργου κινητής τηλεφωνίας – είναι δυνατή, ακόμη και με smartphones που δεν έχουν ειδικό hardware.

Στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή σε αναπτυσσόμενα έθνη να έχουν πρόσβαση σε ασύρματες επικοινωνίες. Αυτό θα μπορούσε επίσης να μειώσει την πίεση στους παραδοσιακούς πύργους κινητής τηλεφωνίας, όταν πρόκειται για σήματα φωνής, κειμένου και δεδομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.