Ένα κοσμικό μυστήριο επιτέλους λύθηκε, ο λόγος για ένα ζευγάρι αστέρων με το όνομα HD 148937, που δεν έχει την εμφάνιση που θα έπρεπε να έχει. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως τα δύο αστέρια ήταν αρχικά τρία. Αυτά συγχωνεύτηκαν, δημιουργώντας το πανέμορφο νεφέλωμα που ονομάζεται “Αυγό του Δράκου”, μέρος του οποίου είναι τα δύο αστέρια που χορεύουν ασταμάτητα έναν βαρυτικό χορό.

«Όταν έκανα ανάγνωση στο υπόβαθρο, εντυπωσιάστηκα από το πόσο ιδιαίτερο φαινόταν αυτό το σύστημα», λέει η αστρονόμος Abigail Frost του KU Leuven στο Βέλγιο και του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή.

“Ένα νεφέλωμα που περιβάλλει δύο τεράστια αστέρια είναι κάτι σπάνιο και πραγματικά μας έκανε να νιώθουμε ότι κάτι ωραίο έπρεπε να είχε συμβεί σε αυτό το σύστημα. Όταν κοιτάξαμε τα δεδομένα, η ομορφιά αυξήθηκε.”

Το σύστημα βρίσκεται 3.800 έτη φωτός μακριά από την Γη και αποτελείται από 2 γιγαντιαία αστέρια, κλειδωμένα σε μια τροχιά 26 ετών. Όταν λέμε γιγαντιαία αστέρια, μιλάμε για 29.9 φορές και 26.6 φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο μας. Αυτά τα δύο αστέρια είναι τόσο μεγάλα, που θα δημιουργήσουν από μία μαύρη τρύπα όταν πεθάνουν.

Το μεγαλύτερο από τα δύο αστέρια όμως, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως έχει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Αυτό είναι ξεχωριστό, καθώς αστέρια 7 φορές μεγαλύτερα σε μάζα από τον Ήλιο μας, δεν εμφανίζουν μαγνητικά πεδία. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν την εσωτερική πυκνότητα που έχουν τα μικρότερα αστέρια, ώστε να διατηρήσουν μαγνητικά πεδία.

Αυτό ήταν και ο λόγος που η Frost και η ομάδα της επικεντρώθηκαν σε αυτό το σύστημα. Συνέλλεξαν δεδομένα παρατηρήσεων 9 ετών, από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ESO), αλλά και δεδομένα από το τηλεσκόπιο MPG/ESO 2.2 μέτρων. Από τα δεδομένα κατάφεραν να δουν με λεπτομέρεια τα αστέρια και τις τροχιές τους.

Όσο πιο κοντά πλησίασαν, τόσο πιο περίεργο γινόταν. Δύο δυαδικά αστέρια, θα έπρεπε να έχουν την ίδια ηλικία, αφού δημιουργήθηκαν στην ίδια περιοχή ή το ίδιο αστρικό φυτώριο αν θέλετε.

Όταν όμως αναλύθηκε η χημική σύστασή τους, παρατήρησαν πως το μεγαλύτερο από τα αστέρια έχει ηλικία 2.7 εκατομμυρίων ετών, ενώ το μικρότερο ήταν τουλάχιστον 4.1 εκατομμυρίων ετών. Όπως καταλαβαίνουμε η διαφορά ηλικίας είναι τεράστια.

Και όμως αυτά τα δύο αστέρια βρίσκονται σε ένα νεφέλωμα, που έχει ηλικία 7.500 ετών. Και μόνο που υπάρχει εκεί το νεφέλωμα είναι παράξενο, αφού για να δημιουργηθεί, θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη έκρηξη από ένα αστέρι που πεθαίνει. Όμως τα δύο αστέρια που βρίσκονται στο κέντρο του νεφελώματος, είναι κάτω από τα μισά της ζωής τους.

Αυγό του δράκου
Εικόνα ορατού φωτός του νεφελώματος του Αυγού του Δράκου και του δυαδικού αστέρα στο κέντρο του. ( Ομάδα ESO/VPHAS+. Ευχαριστίες: CASU )

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης πως υπάρχει αφθονία σε άζωτο, άνθρακα και οξυγόνο, στοιχεία που συνήθως είναι εγκλωβισμένα μέσα στα αστέρια και δεν βγαίνουν εκτός.

Μια πιθανή εξήγηση που έχει προταθεί για τεράστια αστέρια με μαγνητικά πεδία, είναι πως έχουν προκληθεί από την ένωση δύο μικρότερων αστεριών. Ένα τέτοιο γεγονός, θα απελευθέρωνε μέρος των εσωτερικών υλικών τους, στον περιβάλλοντα χώρο. Και από ότι φαίνεται αυτό έγινε στο HD 148937. Όμως έχουμε ήδη δύο αστέρια στο σύστημα και αν έγινε κάτι τέτοιο, σημαίνει πως το σύστημα ήταν τριαδικό, κάτι που δεν συναντάμε εύκολα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα είχε αρχικά τουλάχιστον τρία αστέρια· δύο από αυτά έπρεπε να είναι κοντά μεταξύ τους σε ένα σημείο της τροχιάς, ενώ ένα άλλο αστέρι ήταν πολύ πιο μακριά», λέει ο αστρονόμος Hugues Sana του KU Leuven.

Τα αστέρια προκαλούσαν χάος σε παλιούς γαλαξίες και ξέρουμε το γιατί

«Τα δύο εσωτερικά αστέρια ενώθηκαν με βίαιο τρόπο, δημιουργώντας ένα μαγνητικό αστέρι και πετώντας λίγο υλικό, το οποίο δημιούργησε το νεφέλωμα. Το πιο μακρινό αστέρι σχημάτισε μια νέα τροχιά με το πρόσφατα συγχωνευμένο, πλέον μαγνητικό αστέρι, δημιουργώντας το δυαδικό που βλέπουμε σήμερα στο κέντρο του νεφελώματος».

Αυτό κάνει το HD 148937 την ζωντανή απόδειξη πως οι αστρικές συγχωνεύσεις δημιουργούν άστρα με μαγνητικά πεδία, που βλέπουμε πολλές φορές γύρω από γιγαντιαία αστέρια.

Η έρευνα της ομάδας δημοσιεύτηκε στο Science .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.