Ένας 14χρονος Αμερικανός επιστήμονας ανέπτυξε ένα σαπούνι που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμήσει τον καρκίνο του δέρματος. Αυτό το καινοτόμο σαπούνι του χάρισε το κορυφαίο βραβείο στο Young Scientist’s Challenge, έναν ετήσιο διαγωνισμό που έχει σχεδιαστεί για να εμπνέει τα νεαρά άτομα να επινοούν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την πολυεθνική εταιρεία 3M Company με έδρα τις ΗΠΑ, γνωστή για την εφεύρεση της μάσκας N95 στις δεκαετίες του 1970 και 80.
Ο Heman Bekel, ο οποίος έζησε στην Αιθιοπία για τέσσερα χρόνια προτού μετακομίσει στις ΗΠΑ, εμπνεύστηκε από τις αναμνήσεις του που έβλεπε ανθρώπους να εργάζονται ακούραστα κάτω από τον καυτό ήλιο. Η εφεύρεσή του έχει ως στόχο να είναι τόσο προσιτή όσο και αποτελεσματική. Το σαπούνι παραδίδει φάρμακα μέσω του δέρματος για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των καρκινικών κυττάρων. Εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα μπορούσε να προσφέρει μια προσιτή εναλλακτική λύση στις ακριβές θεραπείες για τον καρκίνο του δέρματος που διατίθενται σήμερα, οι οποίες μπορεί να κοστίζουν περίπου 40.000 δολάρια ΗΠΑ.
Η επιστήμη έλυσε το μυστήριο για το πώς υγιή κύτταρα μετατρέπονται σε καρκίνο;
Ο Heman εργάστηκε αρχικά στο σπίτι του για το σαπούνι και ζήτησε βοήθεια από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο Georgetown, μαζί με τη μέντορά του Deborah Isabelle, μηχανικό προϊόντων στην 3M, όταν έγινε φιναλίστ στον διαγωνισμό Young Scientist Challenge. Η βασική ένωση στο σαπούνι είναι η ιμιδαζοκινολίνη, η οποία χρησιμοποιείται ήδη τοπικά για παθήσεις όπως τα κονδυλώματα και έχει εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία του βασικοκυτταρικού καρκινώματος. Το σαπούνι του Heman ενσωματώνει νανοσωματίδια με βάση τα λιπίδια, εμπνευσμένα από την τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων στα εμβόλια COVID-19 της Moderna και της Pfizer. Αυτά τα νανοσωματίδια, που σχηματίζουν ένα αόρατο στρώμα στο δέρμα, βοηθούν στη διείσδυση και τη διατήρηση των δραστικών ενώσεων.
Αν και η αποτελεσματικότητα του σαπουνιού έχει δείξει υποσχέσεις σε ψηφιακές μοριακές δοκιμές, ο Heman αναγνωρίζει την ανάγκη για δοκιμές σε ανθρώπους και πιστοποίηση από τον FDA, μια διαδικασία που σκοπεύει να ακολουθήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό έως το 2028, παρέχοντας προσβάσιμη και δίκαιη θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος σε παγκόσμιο επίπεδο και εμπνέοντας άλλους να βρουν βιώσιμες λύσεις για τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.