Τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Παλιά εξαρτήματα πυραύλων και παροπλισμένοι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, αποτελώντας απειλή όχι μόνο για τους λειτουργικούς δορυφόρους που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες, αλλά και για τους ανθρώπους που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την εγκατάσταση της Κίνας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τα διαστημικά σκουπίδια συγκρούονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να σπάνε σε μικρότερα, εξίσου επικίνδυνα κομμάτια. Αν και συνεχίζουμε να αναζητούμε αποτελεσματικούς τρόπους για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από την χαμηλή γήινη τροχιά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα στις εταιρείες που δεν αναλαμβάνουν την κατάλληλη ευθύνη για τα μηχανήματα που παραμένουν σε τροχιά.

Στο πρώτο πρόστιμο αυτού του είδους από τις ΗΠΑ, η Federal Communications Commission (FCC) επέβαλε στην Dish Network πρόστιμο 150.000 δολαρίων για την αποτυχία της να μετακινήσει τον παροπλισμένο δορυφόρο της με ασφάλεια από τον δρόμο των λειτουργικών δορυφόρων. Η Dish Network παραδέχθηκε την ευθύνη σχετικά με την κατάσταση του δορυφόρου EchoStar-7 και συμφώνησε σε ένα σχέδιο συμμόρφωσης με την FCC.

Πρόστιμο Διαστημικά Σκουπίδια

Ο EchoStar-7 της εταιρείας εκτοξεύτηκε το 2002 και βρισκόταν σε γεωστατική τροχιά σε απόσταση περίπου 35.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Η Dish Network υποτίθεται ότι θα μετατόπιζε τον δορυφόρο 186 μίλια πιο μακριά από τον πλανήτη μας, αλλά μετά την απενεργοποίησή του το 2022 έχασε καύσιμα και μετακινήθηκε μόνο 76 μίλια. Αυτή η αδυναμία να πραγματοποιήσει τον συμφωνημένο ελιγμό είδε την Dish Network να παραβιάζει τους όρους της άδειας της FCC, γεγονός που οδήγησε στο πρώτο πρόστιμο για διαστημικά σκουπίδια.

Ο επικεφαλής του γραφείου επιβολής της FCC, Loyaan Egal, είπε ότι καθώς οι δορυφορικές λειτουργίες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και η διαστημική οικονομία επιταχύνεται, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι φορείς εκμετάλλευσης συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους. Ο Egal περιέγραψε το αποτέλεσμα ως έναν επαναστατικό διακανονισμό, ο οποίος καθιστά πολύ σαφές ότι η FCC έχει ισχυρή εκτελεστική εξουσία και ικανότητα να επιβάλει τους ζωτικής σημασίας κανόνες της για τα διαστημικά συντρίμμια.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν το πρόστιμο της FCC θα είναι το πρώτο από πολλά, ή αν η δράση θα έχει πραγματικό αντίκτυπο σε όσους αφήνουν διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά. Αν η απειλή προστίμων πείσει τους φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων να κάνουν καλύτερα σχέδια για το τι θα συμβεί στα μηχανήματά τους μετά τον παροπλισμό τους, τότε όλα αυτά θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Όμως, η εκκαθάριση των μαζών των σκουπιδιών που βρίσκονται ήδη σε τροχιά είναι πιο επείγον ζήτημα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.