Η τεχνολογία επικοινωνίας μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (Zero-power Communication technology) για την οποία η Oppo εξέδωσε πέρυσι μια μελέτη, αποδίδει τώρα καρπούς με τη μορφή μιας πραγματικής πρωτότυπης συσκευής με το όνομα Zero-Power Tag. Η Oppo επιδεικνύει το πρώτο tracker χωρίς μπαταρία που βασίζεται στην τεχνολογία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στην έκθεση MWC 2023.

Το tag αξιοποιεί βασικές τεχνολογίες, όπως η συγκομιδή σήματος RF, το backscattering, και το low-power computing, για να συγκεντρώνει ραδιοκύματα από τη γύρω περιοχή και να τροφοδοτήσει τη δική του λειτουργικότητα ώστε να επικοινωνήσει χωρίς μπαταρία, προκειμένου να καλύψει τις ποικίλες ανάγκες του IoT στην επερχόμενη εποχή 6G.

Πού βρίσκει το Zero-Power Tag της Oppo την ενέργεια για να κάνει όσα χρειάζεται χωρίς αυτόνομη πηγή ενέργειας, όπως μια μπαταρία; Οι συσκευές μηδενικής ισχύος μπορούν να συλλέγουν τα ραδιοσήματα του περιβάλλοντος που εκπέμπονται από πηγές όπως οι πύργοι τηλεόρασης, οι ραδιοφωνικοί πύργοι FM, οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας, και τα σημεία πρόσβασης WiFi (AP) ως πηγή ενέργειας.

Αφού συλλέξουν την ενέργεια από τα υπάρχοντα ραδιοκύματα, μπορούν να διαμορφώσουν τα ραδιοσήματα του περιβάλλοντος με τις δικές τους πληροφορίες και να μεταδώσουν αυτά τα σήματα προς τα έξω σε μια διαδικασία γνωστή ως backscattering communication.

Κατά τον σχεδιασμό των δικτύων επικοινωνίας μηδενικής ισχύος, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η συνύπαρξη των συστημάτων επικοινωνίας μηδενικής ισχύος και των υφιστάμενων συστημάτων 4G/5G εκτός από τις μη αδειοδοτημένες και τις αδειοδοτημένες ζώνες.

Στο εγγύς μέλλον, οι συσκευές IoT θα είναι σε θέση να συλλέγουν ενέργεια απευθείας από τα σήματα Bluetooth, WiFi, και κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά, όπως μικρότερο μέγεθος, καλύτερη αντοχή, και χαμηλότερο κόστος. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά tag θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό αντικειμένων χωρίς αντικατάσταση ή επαναφόρτιση της μπαταρίας τους.

Το Zero-Power Tag έχει τη μορφή ενός πρωτότυπου πλαστικού ορθογωνίου με το κατάλληλο chip στο εσωτερικό του, αλλά η Oppo είπε ότι μπορεί στην πραγματικότητα να έχει τη μορφή αυτοκόλλητου που μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε.

Ως ένα όχι και τόσο φουτουριστικό σενάριο χρήσης, το tag θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε “απειλούμενα πουλιά” για να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή οι μεταναστευτικές τους συνήθειες.

Με το Zero-Power Tag, η Oppo οραματίζεται έναν κόσμο όπου οι μυριάδες συσκευές IoT που αρχίζουν να μας κατακλύζουν δεν θα χρησιμοποιούν τόσες ρυπογόνες μπαταρίες.

Τα AirTags της Apple, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν μπαταρίες που διαρκούν περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια πρέπει να πεταχτούν, αλλά καινοτόμες ιδέες όπως Zero-Power Tag της Oppo θα μπορούσαν μια μέρα να αποτρέψουν εκατομμύρια μπαταρίες από το να καταλήγουν στις χωματερές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.