Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει πολύς υδάτινος πάγος στους πόλους του Άρη, αλλά όχι πολύς κοντά στον ισημερινό. Πρόσφατα, βρήκαν πάγο στα μεγάλα ηφαίστεια του πλανήτη. Αυτός ο παγετός παραμένει μόνο για μικρό χρονικό διάστημα μετά την ανατολή του ήλιου και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι περίπου 150.000 τόνοι νερού μετακινούνται μεταξύ της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας κάθε μέρα.

Τα πολικά καλύμματα στον Άρη έχουν μελετηθεί πολύ από τότε που βρήκαν εκεί πάγο νερού το 2008. Τα καλύμματα είναι πάντα εκεί, αλλά αλλάζουν μέγεθος ανάλογα με τις εποχές. Το χειμώνα, όταν είναι σκοτεινά, το αέριο στον αέρα κρυώνει και μετατρέπεται σε μεγάλα κομμάτια πάγου διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια. Όταν επανέρχεται το φως του ήλιου, αυτό το παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται πάλι από στερεό σε αέριο.

Άρη Παγετός Πάγο

Το μεγαλύτερο μέρος των πόλων του Άρη αποτελείται από παγωμένο πάγο νερού με ένα λεπτό στρώμα πάγου διοξειδίου του άνθρακα από πάνω. Ο Βόρειος Πόλος έχει περίπου ένα μέτρο πάγου διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο Νότιος Πόλος έχει περίπου οκτώ μέτρα πάγου διοξειδίου του άνθρακα.

Άρη Παγετός Πάγο

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Adomas Valantinas βρήκε παγωμένο νερό στην κορυφή κάποιων ψηλών ηφαιστείων στον Άρη, τα οποία ονομάζονται Tharsis Volcanoes, χρησιμοποιώντας ειδικές εικόνες από ένα τροχιακό σκάφος που ονομάζεται Cassis. Η ανακάλυψη αυτή ελέγχθηκε επίσης με την κάμερα ενός άλλου orbiter που ονομάζεται High Resolution Stereo Camera (Στερεοσκοπική κάμερα υψηλής ανάλυσης).

Μυστηριώδεις τρύπες στον Άρη θα μπορούσαν να κρατούν μυστικά για εξωγήινη ζωή

Το εύρημα αυτό αλλάζει όσα πιστεύαμε για το πώς σχηματίζεται ο παγετός κοντά στον ισημερινό του Άρη, όπου συνήθως είναι πολύ ζεστά για να παραμείνει για πολύ. Η ομάδα πιστεύει ότι επειδή αυτά τα ηφαίστεια είχαν εκρήξεις στο παρελθόν τους, μπορεί να υπάρχουν ειδικά σημεία όπου ο παγετός μπορεί να σχηματιστεί για λίγο πριν εξαφανιστεί στις υψηλές θερμοκρασίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.