Από ότι φαίνεται, το να είσαι καλός και ευγενικός δεν είναι πάντα δωρεάν, τουλάχιστον όχι όταν μιλάμε με το ChatGPT. Από ότι φαίνεται, ο Sam Altman, CEO της OpenAI, δήλωσε πως υπάρχει ένα εντυπωσιακό κόστος για τους χρήστες που λένε παρακαλώ και ευχαριστώ στο ChatGPT. Αυτό και μόνο μπορεί να αυξήσει τα ενεργειακά έξοδα της εταιρίας κατά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια!
Όλα αυτά δείχνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική σχετικά με τις ενεργειακές απαιτήσεις που δε φανταζόμασταν ποτέ, για την χρήση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Το σχόλιο του Άλτμαν ήταν μια απάντηση σε κάποιον που αναρωτιόταν για το ενεργειακό αποτύπωμα της χρήσης ευγενικών λέξεων με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε και να υπολογίσουμε.
Για εμάς, το ChatGPT είναι απλά μια υπηρεσία! Όμως όλα αυτά χρειάζονται τεράστιους πόρους για να λειτουργήσουν στον πραγματικό κόσμο. Τα μοντέλα όπως το GPT-4, χρειάζονται τρομερά πολύ ενέργεια για τους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης και τεράστια ψύξη, ώστε να παραμείνει λειτουργική η υπηρεσία.
Πόσους πόρους χρησιμοποιούν οι απλά ευγενικές συνομιλίες; Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Washington Post, έχουμε πλέον μια εικόνα. Όμως στους πόρους, δεν είναι μόνο το ρεύμα, αλλά και το νερό, για την ψύξη των συστημάτων. Για παράδειγμα, για τη δημιουργία ενός email 100 λέξεων μόνο, απαιτείται μισό λίτρο νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κέντρα δεδομένων που επεξεργάζονται τα μηνύματα μας ζεσταίνονται και απαιτούνται συστήματα ψύξης νερού για να μην υπερθερμανθούν. Βάλτε τώρα στο νου σας πως εκατομμύρια χρήστες κάνουν αιτήματα στα γλωσσικά μοντέλα και πόσο νερό και ενέργεια χρειάζονται όλα αυτά. Και δεν έχουμε καν αναφέρει τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που ξοδεύονται, για να εκπαιδευτούν αυτά τα μοντέλα, κλέβοντας το περιεχόμενο όλων των σελίδων του διαδικτύου.
Gmail: Κάνε αυτό, για να σώσεις το Gmail σου
Το ότι το ChatGPT όμως απαιτεί τόσο πολλούς πόρους για να απαντήσει σε ένα τόσο απλό ερώτημα, εγείρει ερωτήματα για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνη, που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ.
Μπορεί το να είμαστε ευγενικοί με το ChatGPT να προωθεί την καλοσύνη και στον πραγματικό κόσμο γενικότερα. Μπορεί απλά αν είμαστε ευγενικοί, αν ποτέ ξεσηκωθούν οι μηχανές να μας αφήσουν να ζήσουμε (αστειάκι). Όμως όλα αυτά κοστίζουν στην εταιρία τεράστια ποσά χρημάτων, ενώ από ότι φαίνεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι και τόσο οικολογική επιλογή! Μήπως θα πρέπει να ελεγχθεί το πόση ενέργεια καταναλώνουν αυτά τα μοντέλα;
Αυτό που πιθανότατα δεν υπολόγισε ο Altman κάνοντας αυτή τη δήλωση, είναι πως έδειξε στον κόσμο πόσο οικονομική ζημιά θα έχουν τυχόν επιθέσεις στο ChatGPT, με flood ερωτημάτων, ακόμα πιο σύνθετών… Λέω εγώ τώρα… σαν αυτές που έκαναν οι Αμερικάνοι στο DeepSeek όταν ανακοινώθηκε το R1.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.