Ακόμη και τα διαστημικά ρομπότ πεθαίνουν πρόωρα στην Αφροδίτη. Το πιο μακρόβιο από τα 10 σκάφη προσεδάφισης στην Αφροδίτη, το σκάφος Venera 13 άντεξε μόλις δυο ώρες πριν υποκύψει στις θερμοκρασίες που φθάνουν τους 465 βαθμούς Κελσίου όπως και στην εξαιρετική επιφανειακή πίεση των 1350 psi.
Ακόμα κι έτσι, υπάρχει μια συνεχής επιστημονική συζήτηση σχετικά με το αν αυτός ο κολασμένος πλέον κόσμος ήταν κάποτε φιλόξενος, φιλοξενώντας ίσως μεγάλους ωκεανούς όπως η Γη. Μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη. Και στην αναζήτηση πιθανής ζωής στο σύμπαν, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πλανήτες που μοιάζουν με την Αφροδίτη και περιστρέφονται στην άκρη της ζώνης πιθανής κατοικησιμότητας ενός ηλιακού συστήματος μπορεί να μην είναι καλά μέρη για να ψάξει κανείς για κατοικήσιμους κόσμους.
Η Cosmote TV στην απόλυτη ανακοίνωση για όλους τους συνδρομητές What’s UP
Θα μας άρεσε να ανακαλύψουμε ότι η Αφροδίτη ήταν κάποια στιγμή ένας πλανήτης πιο κοντά στον δικό μας, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα είναι πιο χρήσιμο να επικεντρώσουμε την έρευνα σε πλανήτες που είναι πιο πιθανό να μπορούν να υποστηρίξουν ζωή, τουλάχιστον ζωή όπως την γνωρίζουμε ανέφερε σε δήλωσή της η Τερέζα Κωνσταντίνου, αστρονόμος στο University of Cambridge.
Σήμερα, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η Αφροδίτη είναι ένας ενεργός εκρηκτικός κόσμος με λάβα να ξεχύνεται στις πλαγιές της. Η επιφάνεια είναι αφιλόξενη για τη ζωή, αλλά γιατί οι επιστήμονες δεν θεωρούν πιθανό ο πλανήτης να είχε φιλόξενο περιβάλλον πριν από δισεκατομμύρια χρόνια; Η απάντηση βρίσκεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Αν η Αφροδίτη ήταν κάποτε ένας υδάτινος, κατοικήσιμος κόσμος, η σύνθεση του νερού στα αέρια του πλανήτη θα αντανακλούσε κάτι τέτοιο. «Για να διατηρηθεί σταθερή η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, τότε οποιαδήποτε χημική ουσία απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα θα πρέπει επίσης να αποκαθίσταται σε αυτήν, αφού το εσωτερικό και το εξωτερικό του πλανήτη βρίσκονται σε συνεχή χημική επικοινωνία μεταξύ τους», αναφέρει η ίδια.
Σε πλανήτες πλούσιους σε νερό, όπως η Γη, το επιφανειακό νερό ανακυκλώνεται στο εσωτερικό του πλανήτη και εκτονώνεται από τα ηφαίστεια. Σχεδόν το 80% των ηφαιστειακών αερίων της Γης είναι ατμός. Αλλά η ανάλυση των ερευνητών για την Αφροδίτη, διαπίστωσε ότι τα ηφαιστειακά αέρια της περιέχουν το πολύ 6% νερό. Άρα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά αφυδατωμένο εσωτερικό που υποδεικνύει ένα ξηρό παρελθόν της Αφροδίτης.
Το διαστημόπλοιο DAVINCI θα μελετήσει την Αφροδίτη και θα επιβεβαιώσει τη θεωρία αυτή σε μελλοντική αποστολή το 2030.
Πηγή: A dry Venusian interior constrained by atmospheric chemistry
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.