Επιτέλους, η επιστήμη έδωσε την απάντηση για τις περίεργων τρύπες που βρέθηκαν στον πυθμένα της βόρειας θάλασσας. Μέχρι σήμερα υπήρχε η θεωρία πως αυτές οι τρύπες δημιουργήθηκαν από αέριο μεθάνιο, που διέρρευσε στην θάλασσά, από τα ιζήματα που βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας. Άλλοι θεωρούσαν πως τις προκαλούσαν οι φώκαινες (Phocoena phocoena) και τα αμμοχέλια (Αμμόδυτα marinus) που κατοικούν στην περιοχή.
Τώρα όμως έχουμε μία νέα μελέτη, με επικεφαλής τον γεωεπιστήμονα Jens Schneider von Deimling του Πανεπιστημίου του Κιέλου. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι θύλακες αερίου είναι έργο και των δύο ζώων. Οι φώκιες αναζητούν τροφή ανάμεσα στα ιζήματα του βυθού και ενοχλούν τα αμμοχέλια που φωλιάζουν εκεί. Αυτά στην συνέχεια βγαίνουν από τις υπόγειες φωλιές τους, αφήνοντας πίσω τους αυτές τις τρύπες που αποτελούσαν μυστήριο μέχρι σήμερα.
“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι αυτές οι τρύπες συμβαίνουν σε άμεση σχέση με τον βιότοπο και τη συμπεριφορά των φώκαινων και των αμμοχέλων και δεν σχηματίζονται από ανερχόμενα υγρά,” Ο Schneider von Deimling λέει.
“Τα δεδομένα μας υψηλής ανάλυσης παρέχουν μια νέα ερμηνεία για το σχηματισμό δεκάδων χιλιάδων λάκκων στον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας και προβλέπουμε ότι οι υποκείμενοι μηχανισμοί εμφανίζονται παγκοσμίως, αλλά έχουν αγνοηθεί μέχρι τώρα”.
Η προηγούμενη εξήγηση, της εξαέρωσης του υγρού μεθανίου, ήταν μια καλή εξήγηση που μπορούσε και όχι εσφαλμένη σε ορισμένα σενάρια. Όμως αυτή η θεωρία δε μπορούσε να εξηγήσει όλες επακριβώς κάποιες πιο μυστήριες τρύπες στον πυθμένα. Έτσι, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια πιο στοιχειοθετημένη μελέτη για να μάθουν την πραγματική απάντηση.
Ξεβράστηκε ένα τεράστιο πλάσμα 4.6 μέτρων σε παραλία – Τι είναι τελικά;
Με την χρήση εξοπλισμού echosounder υψηλής ανάλυσης, για την χαρτογράφηση του πυθμένα, με ανάλυση της βιολογικής συμπεριφοράς, την χαρτογράφηση οικοτόπων και με δορυφορική απεικόνιση, κατάφεραν να μελετήσουν το σχήμα του θαλάσσιου πυθμένα, ώστε να βρουν ίχνη μεθανίου και παράλληλα να καταλάβουν ποια ζώα δραστηριοποιούνται στις περιοχές που εμφανίζονται οι τρύπες. Με τα δεδομένα που συνέλεξαν, κατάφεραν να βρουν τις τοποθεσίες που τρέφονται οι φώκαινες, που συμπέφτουν με τα μέρη που βρίσκονται και τα αμμοχέλια.
Η μελέτη αποκάλυψε πως τα θαλάσσια θηλαστικά σκάβουν λάκκους στον πυθμένα της θάλασσας, βάθους περίπου 11 εκατοστών, καθώς αναζητούν αμμόχελια για να τραφούν. Αυτές οι τρύπες είναι παρόμοιες σε σχήμα με βαθύτερες και πιο έντονες τρύπες, που βρίσκονται σε άλλες τοποθεσίες στον κόσμο.
“Ο μηχανισμός σχηματισμού αυτών των κοιλωμάτων, όπως τους ονομάζουμε, πιθανώς εξηγεί επίσης την ύπαρξη πολυάριθμων κοιλοτήτων που μοιάζουν με κρατήρες στον πυθμένα της θάλασσας παγκοσμίως, οι οποίες έχουν παρερμηνευθεί ως αποτέλεσμα διαρροών αερίου μεθανίου,” δήλωσε ο Schneider von Deimling.
Για άλλη μια φορά οι αλλαγές στον πυθμένα της θάλασσας δημιουργήθηκαν από ζώα. Θυμίζουν τα σχέδια που δημιουργούν τα pufferfish για να προσελκύσουν το ταίρι τους. Τότε όλη η επιστημονική κοινότητα έψαχνε την προέλευση αυτών των σπειροειδών σχημάτων μέχρι να ανακαλύψει πως ο καλλιτέχνης ήταν το δημοφιλές ψάρι. Πολλές φορές τα ζώα που ζουν στην θάλασσα, είναι οι υπεύθυνη για περίεργες δομές ή σχέδια που βλέπουμε.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Communications Earth & Περιβάλλον.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την επιστήμη τόσο δραστικά, ώστε να βρει απαντήσεις στα μικρότερα, αλλά και στα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.