Στις 5 Ιανουαρίου, τα απομεινάρια ενός τεράστιου πλάσματος που ξεβράστηκαν σε μια αμμουδιά εντοπίστηκαν από τον 72χρονο Stephen Davies, ο οποίος βρισκόταν για την πρωινή του άσκηση κοντά στον ποταμό Mersey στο Ην. Βασίλειο.

Ο ίδιος σύντομα θα μάθαινε ότι είχε πέσει πάνω στο σώμα ενός καρχαρία και πιο συγκεκριμένα του Cetorhinus Μaximus μήκους περίπου 6 μέτρων. Με  βάρος που μπορεί να φθάσει τους 6 μετρικούς τόνους και μήκος 12 μέτρα, ο καρχαρίας αυτός είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια στη Γη, τον οποίο ξεπερνά μόνο ο Rhincodon Τypus.

Και όμως αυτοί οι γίγαντες δεν είναι αρπακτικά. Συνήθως κινούνται αργά, μαζεύοντας ζωοπλαγκτόν με το τεράστιο στόμα τους που μπορεί να έχει πλάτος έως και ένα μέτρο.

Παρά τη βραδύτητά του, μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες, αυτό το ψάρι-μαμούθ μπορεί να βγει εντελώς από το νερό με ταχύτητες περίπου 5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Ενώ οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες (Carcharodon Carcharias) είναι γνωστοί για τις απότομες κινήσεις τους κατά τη διάρκεια του επιφανειακού κυνηγιού για λεία, οι καρχαρίες σαν αυτόν του άρθρου δεν απαιτούν τέτοιους ελιγμούς για να τραφούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να επιδίδονται σε ακροβατικά για να εξαλείψουν τα παράσιτα, να αποτρέψουν άλλα αρπακτικά ή ενδεχομένως να προσελκύσουν συντρόφους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.