Οι άνθρωποι έχουν πολλούς τρόπους να δείξουν σε άλλους το ερωτικό ενδιαφέρον τους για αυτούς, πως όμως αυτό το ψάρι (pufferfish) των φωτογραφιών κάνει παιχνίδι; Επιστήμονες σε συνεργασία με δύτες κατάφεραν να λύσουν το μεγαλύτερο ίσως μυστήριο αυτών των περίεργων σχηματισμών στο βυθό.
Το 1995, δύτες ανακάλυψαν μια περίεργη δομή στα ανοικτά του νησιού Amami Ōshima στην Ιαπωνία. Εκεί στον βυθό της θάλασσας εντόπισαν έναν γιγαντιαίο κύκλο που φαινόταν σκαλισμένος στην άμμο. Κανείς δεν ήξερε από πού προήλθε ή αν ήταν έργο ανθρώπου, κάποιου άλλου ζώου ή περιβαλλοντικής διαδικασίας. Έγιναν γνωστοί ως κύκλοι μυστηρίου.
Πως το Cosmote What’s UP μπορεί να πάρει 100GB δωρεάν για ένα μήνα
Μια ομάδα επιστημόνων πήγε να το ερευνήσει, και το 2011 έγιναν οι πρώτοι οι οποίοι κατάφεραν να λύσουν το γρίφο. Οι εν λόγω δομές αποτελούσαν μέρος των αναπαραγωγικών πρακτικών των εν λόγω ψαριών, ένα είδος προετοιμασίας αν θέλετε, ή δημιουργία ατμόσφαιρας στα πλαίσια του ζευγαρώματος.
Οι επιστήμονες αναφέρουν:
Πρώτον, δημιουργήθηκαν ακτινωτά ευθυγραμμισμένες κορυφές έξω από τη θέση της φωλιάς, δεύτερον, οι κορυφές ήταν διακοσμημένες με θραύσματα οστράκων και τρίτον, τα λεπτά σωματίδια άμμου συγκεντρώθηκαν στη θέση της φωλιάς για να δημιουργήσουν ένα ακανόνιστο μοτίβο. Και τα τρία χαρακτηριστικά ολοκληρώθηκαν και διατηρήθηκαν πριν από το ζευγάρωμα, όταν τα θηλυκά επισκέπτονταν τη θέση της φωλιάς. Στη συνέχεια, τα αρσενικά εγκατέλειπαν το σημείο για να δημιουργήσουν άλλο σε άλλο μέρος του ωκεανού.
Η δημιουργία απίστευτων δομών για να κερδίσουν ένα ταίρι είναι κάτι που βλέπουμε σε πολλά είδη ψαριών, καθώς και σε άλλες ομάδες ζώων, όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Ωστόσο, όπως έγραψαν οι ερευνητές, τα εν λόγω μοτίβα είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης των εν λόγω ψαριών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.