Skip to content

Το λιώσιμο των πάγων επιβράδυνε την περιστροφή της Γης αλλάζοντας την ώρα!

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Το λιώσιμο των πάγων επιβράδυνε την περιστροφή της Γης αλλάζοντας την ώρα!

Το λιώσιμο των πάγων λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών στην Γη, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση στην περιστροφή, κάτι που όπως είναι λογικό αλλάζει τη διάρκεια της ημέρας και την μέτρηση του χρόνου.

Λόγω του λιώσιμου των πάγων, μεγάλες ποσότητες νερού μετατοπίζονται από τους πόλους στον Ισημερινό, αλλάζοντας την κατανομή μάζας του πλανήτη. Αυτή η μετατόπιση όμως επιβραδύνει την περιστροφή της Γη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με έναν επαγγελματία πατινέρ, όταν τεντώνει τα χέρια του.

«Ο πάγος που έχει λιώσει ανέβασε τη στάθμη της θάλασσας αρκετά ώστε να είναι πια ορατή η επίδραση στην περιστροφή της Γης» δήλωσε ο Ντάνκαν Άγκνιου τοιυ Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας «Σκριπς» στην Καλιφόρνια, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στο περιοδικό Nature.

Στην επιβράδυνση βοηθάει και η βαρυτική επίδραση της Σελήνης, που έλκει τα νερά των ωκεανών και προκαλεί τριβές. Για αυτό τον λόγο παρατηρούμε και διακυμάνσεις στην περιστροφή κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ειδικά οι παλίρροιες είναι ένας λόγος επιβράδυνσης, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως πριν από 1.4 δισεκατομμύρια χρόνια, η διάρκεια της ημέρας στην Γη ήταν μόλις 19 ώρες, όσο χρειαζόταν για μια πλήρη περιστροφή η Γη.

Βέβαια η περιστροφή μπορεί να επιταχυνθεί κάποια στιγμή, όμως αυτό απαιτεί εκ νέου πάγωμα των υδάτων στους πόλους.

Λόγω αυτής της αστάθειας, η λεγόμενη αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, αποκλίνει από την επίσημη παγκόσμια ώρα (Συντονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος, UTC), η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο ατομικών ρολογιών σε όλο τον κόσμο.

Προκειμένου να αντισταθμίσουμε αυτές τις αποκλείσεις, έχει εφαρμοστεί το λεγόμενο εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Αυτό που κάνει είναι να προσθέτει ένα δευτερόλεπτο ανά διαστήματα στην επίσημη παγκόσμια ώρα, ώστε να ακολουθεί την περιστροφή της Γης.

Όμως για πρώτη φορά θα αναγκαστούμε να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο αντί να προσθέσουμε.

Πως γίνεται όμως να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο όταν η περιστροφή επιβραδύνεται; Από ότι φαίνεται το λιώσιμο των πάγων δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε επιτάχυνση στην περιστροφή της Γης, λόγω απρόβλεπτων μεταβολών στα υπόγεια ρεύματα λιωμένου σιδήρου, που κινούνται στον πυρήνα της Γης.

Λόγω αυτής της επιτάχυνσης το αρνητικό δευτερόλεπτο θα έπρεπε να εφαρμοστεί το 2026. Με το λιώσιμο των πάγων όμως, που προκαλούν επιβράδυνση στην περιστροφή, αντισταθμίζει την επιτάχυνση λόγω του σιδήρου. Για αυτό η αφαίρεση του εμβόλιμου δευτερολέπτου θα γίνει μετά το 2029, σύμφωνα με την ανάλυση.

Το πρόβλημα όμως με αυτή την αστάθεια στις αλλαγές της ταχύτητας περιστροφής δεν είναι τόσο απλό, καθώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ιδιαίτερα στην τεχνολογία. Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν από τους υπολογιστές που έχουμε σήμερα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στον συγχρονισμό τους και στην λειτουργία τους.

H NASA αποκάλυψε το πρώτο kit αστροναυτών σελήνης μετά το Apollo

Στο παρελθόν αυτό το άλμα ενός δευτερολέπτου είχε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε συστήματα που βασίζονται στην χρονική ακρίβεια. Αυτά τα προβλήματα έχουν φέρει τόσο μεγάλο πονοκέφαλο, που η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να καταργήσει τα άλματα του δευτερολέπτου, όχι όμως πριν το 2035.

Το σίγουρο είναι πως η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες αποκλίσεις και οι επιστήμονες φωνάζουν πλέον πως πρέπει να παρθούν επειγόντως δραστικά μέτρα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Πηγή: Psys.org

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.