Τον τελευταίο καιρό η Google δίνει μάχη με την Apple για να την πείσει να κάνει χρήση των RCS μηνυμάτων στις συσκευές της. Αυτό θα γεφυρώσει το χάσμα στα μηνύματα μεταξύ των δύο λειτουργικών και από ότι φαίνεται η Apple συμφώνησε να ενσωματώσει το RCS στον iMessage, με το iOS 18. Τώρα όμως έρχεται η Google για να πετάξει εκτός από τα RCS μηνύματα, τους χρήστες Android που έχουν rooted συσκευές ή χρησιμοποιούν Custom ROMs στις συσκευές τους.

Οι αναφορές στο Reddit είναι πολλές και όλες αναφέρουν πως η Google μπλοκάρει τις rooted συσκευές τους από το να έχουν πρόσβαση στα RCS μηνύματα. Συγκεκριμένα η Google ξεκίνησε να εφαρμόζει ελέγχους μέσω του Play Integrity API, γνωστοί και ως SafetyNet Checks. Οι έλεγχοι γίνονται και στην εφαρμογή μηνυμάτων και όταν η συσκευή είναι rooted, μπλοκάρονται τα RCS μηνύματα.

Το Play Integrity API και ο προκάτοχός του το SafetyNet API, είναι και τα δύο API κατά της κατάχρησης, που ελέγχουν την ακεραιότητα της συσκευής. Αν η συσκευή έχει παραβιαστεί με οποιονδήποτε τρόπο, όπως το ξεκλείδωμα του Bootloader, τα APIs το καταγράφουν σαν σφάλμα. Οι εφαρμογές που ελέγχουν αυτά τα σφάλματα μπορούν να αναγνωρίσουν πως η συσκευή δεν είναι stock και να αντιδράσουν ανάλογα, μην επιτρέποντας σε εφαρμογές να λειτουργήσουν πλήρως ή και καθόλου.

Αυτές οι εφαρμογές προορίζονται για προστασία σε εφαρμογές υψηλής ασφάλειας, όπως οι τραπεζικές. Ωστόσο, τελευταία υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για τον έλεγχο και πιο απλών εφαρμογών, όπως αυτές των μηνυμάτων, για λόγους phishing. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε ολικό κλείδωμα της συσκευής.

Με τα Google Messages, δεν εμφανίζεται πουθενά κανένα σφάλμα ή ειδοποίηση πως ο χρήστης έχει κλειδωθεί εκτός του RCS. Στο παραπάνω βίντεο το RCS εμφανίζεται ενεργοποιημένο, αλλά τα μηνύματα που στέλνονται, απλώς εξαφανίζονται. Μάλιστα δεν γίνεται αλλαγή σε SMS, εκτός αν απενεργοποιήσουμε την λειτουργία RCS.

Η Google δήλωσε πως ορισμένα από αυτά τα τηλέφωνα μπλοκάρονται από την χρήση RCS, λόγω της ανάγκης για αποτροπή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, διασφαλίζοντας πως οι συσκευές συμμορφώνονται με τους κανόνες λειτουργίας του προτύπου RCS.

Τα SMS συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά σε πειραγμένες συσκευές και η αλήθεια είναι πως η δήλωση της Google δεν μας έπεισε και τόσο.

Απεριόριστη ομιλία, SMS και GB στη Vodafone ΧΩΡΙΣ συμβόλαιο με μόνο 13 ευρώ το μήνα για όλους

Αν θέλετε να κάνετε root την συσκευή σας, καλό θα είναι να γνωρίζεται πως ίσως υπάρξει πρόβλημα με τα RCS μηνύματα. Στην περίπτωση που έχετε ήδη rooted συσκευή, μπορείτε να παρακάμψετε τους ελέγχους με την εφαρμογή Play Integrity Fix Magisk. Βέβαια δεν είναι σοβαρά πράγματα να πρέπει να παίζουμε κυνηγητό με την Google για να στείλουμε ένα απλό μήνυμα, ούτε να βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της συσκευής μας για απλές λειτουργίες.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όταν κάνεις root τη συσκευή παίζεις ήδη με την ασφάλεια. Μη λέτε ότι μαλακία σας κατέβει. Υποκριτικό ειναι να θέλεις με root συσκευή να παίζουν όλα !!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.