Σύμφωνα με σχετικές έρευνες είναι πλέον σαφές ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέα εγκεφαλικά κύτταρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό όμως δεν ξέρουμε αν ισχύει για συγκεκριμένες περιοχές που εμπλέκονται στη μνήμη.

Πιο συγκεκριμένα προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει και καταρρίψει την ύπαρξη νευρογένεσης στον ιππόκαμπο μετά την παιδική ηλικία. Μια νέα μελέτη προσφέρει τώρα μερικές από τις πιο σαφείς ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι αυτή η κρίσιμη περιοχή που σχηματίζει μνήμη σχηματίζει νέους νευρώνες και μετά την ενήλικη ζωή. Η μελέτη αυτή αποτελεί έργο ερευνητών από το Ινστιτούτο Karolinska και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers στη Σουηδία. Αναλυτικότερα εξετάζει συγκεκριμένα το τμήμα της οδοντωτής έλικας του ιππόκαμπου, το μέρος του εγκεφάλου που λειτουργεί ως βασικό κέντρο ελέγχου για τα συναισθήματα και τη μάθηση.

ανάπτυξη νευρώνων ηλικία
Οι ερευνητές συνέκριναν την παραγωγή νευρώνων μεταξύ παιδιών, ενηλίκων και άλλων ζώων. (Dumitru et al., Science , 2025)

 

Η ομάδα χρησιμοποίησε ανάλυση RNA για να εντοπίσει λειτουργίες εγκεφαλικών κυττάρων σε δείγματα που συλλέχθηκαν από άτομα ηλικίας έως 78 ετών, διαπιστώνοντας ότι ορισμένοι νευρώνες ήταν προσανατολισμένοι να λειτουργούν ως νευρωνικά προγονικά κύτταρα (NPCs), τα οποία παράγουν νέα νευρικά κύτταρα. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπινων NPCs και εκείνων σε ποντίκια, χοίρους και πιθήκους. Μέσω μιας διαδικασίας μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να ομαδοποιήσουν τα κύτταρα ανάλογα με την ανάπτυξή τους. Τα αποτελέσματα απαντούν σε ερωτήματα που τέθηκαν από προηγούμενες μελέτες.

Έρχονται οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί με AI!

Μελετώντας ένα τόσο ευρύ φάσμα ηλικιών, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η νευρογένεση συνεχίζεται στον ιππόκαμπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας, αν και με βραδύτερο ρυθμό καθώς μεγαλώνουμε. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάλυση αποκάλυψε διαφορετικά ποσοστά νευρογένεσης σε διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει διαφορές στην πλαστικότητα του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μάθηση, την προσωπικότητα και τον κίνδυνο ασθένειας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν οι σχετικές μελλοντικές μελέτες.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο Science. 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.