Ένα συναρπαστικό κοσμικό θέαμα αναδύεται με τη μορφή μιας πρόσφατα αποκαλυφθείσας εικόνας του Cas A, η οποία καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST). Τα λαμπερά απομεινάρια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα, που μοιάζουν με ουράνιο χριστουγεννιάτικο στολίδι, συνεχίζουν να λάμπουν περίπου 340 χρόνια μετά την έκρηξη. Αυτή η αποκάλυψη, που κοινοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γιορτής “2023 Holidays at the White House” και του εναρκτήριου “White House Advent Calendar” από την Πρώτη Κυρία Dr. Jill Biden και τη NASA, παρουσιάζει το Cas A, που βρίσκεται 10.000 έτη φωτός μακριά.

Αν και προηγούμενες μελέτες εμβαθύνουν σε αυτά τα συντρίμμια του σουπερνόβα σε διάφορα μήκη κύματος, η υπέρυθρη εικόνα του James Webb, που μοιάζει με μια χαλαρή, αέρια σφαίρα με αποχρώσεις του ξεθωριασμένου ροζ και του ζωηρού κόκκινου, εκπλήσσει τους αστρονόμους. Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου Purdue, Danny Milisavljevic, χαιρετίζει την ανάλυση της κάμερας εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας για την αποκάλυψη περίπλοκων λεπτομερειών του εκρηκτικού θανάτου του άστρου.

Σε μια εορταστική ανατροπή, η εικόνα του James Webb εισάγει ένα χριστουγεννιάτικο μυστήριο, καθώς διαφέρει από μια προηγούμενη απεικόνιση που είχε καταγραφεί από το όργανο μέσης υπέρυθρης ακτινοβολίας (MIRI). Τα διαφορετικά χρώματα στις εικόνες αντιστοιχούν σε διαφορετικά υπέρυθρα μήκη κύματος, υποδηλώνοντας διαφορετικές φυσικές διεργασίες μέσα στο αστρικό υλικό. Τα προεξέχοντα χρώματα στην εικόνα του NIRCam υποδηλώνουν το εσωτερικό κέλυφος του Cas A, που εμφανίζει αραχνοΰφαντους κόμπους αερίων από ένα άστρο που βρήκε τον θάνατό του πριν από 10.300 χρόνια.

Το James Webb αποκαλύπτει το μυστηριώδες τούβλο (The Brick) του Γαλαξία μας

Πέρα από τα κεντρικά απομεινάρια, οι εξωτερικές περιοχές του κύριου κελύφους του Cas A, που αντιπροσωπεύονται με πιο σκούρες αποχρώσεις, αποκαλύπτουν τις συνεχιζόμενες αλληλεπιδράσεις με το περιφερειακό υλικό. Η εικόνα αναδεικνύει τις λευκές αποχρώσεις που συμβολίζουν τα ηλεκτρόνια που εκπέμπουν ακτινοβολία σύγχροτρον, σχηματίζοντας δομές που μοιάζουν με φυσαλίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι απουσιάζει το αινιγματικό “πράσινο τέρας” που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες εικόνες του MIRI, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του επακόλουθου αυτού του σουπερνόβα.

James Webb Cas A

Παρουσιάζοντας μια συναρπαστική προσθήκη, η εικόνα αποκαλύπτει το “Baby Cas A”, μια μάζα αερίου και σκόνης που αντανακλά το φως της έκρηξης, τοποθετημένη περίπου 170 έτη φωτός πίσω από το Cas A. Αυτός ο απόγονος παρουσιάζει περίπλοκα μοτίβα σκόνης, προκαλώντας τη γοητεία των αστρονόμων. Καθώς το κοσμικό χριστουγεννιάτικο δέντρο επεκτείνεται μεταφορικά, η εξερεύνηση του James Webb υπόσχεται περαιτέρω αποκαλύψεις ανάμεσα στα αστρικά στολίδια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.