Αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Adam Ginsburg από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, αποκάλυψαν τα αινιγματικά μυστικά που κρύβει ένα πυκνό, σκοτεινό νέφος που βρίσκεται στην καρδιά του Γαλαξία μας. Με την ονομασία G0.253+0.016, ή χαϊδευτικά γνωστό ως “Το τούβλο” (The Brick) λόγω της εξαιρετικής πυκνότητας και αδιαφάνειας του, αυτό το νέφος αψηφά τη συμβατική κατανόηση του αστρικού σχηματισμού.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η ομάδα κοίταξε μέσα στο τούβλο (The Brick), ανακαλύπτοντας μια εκπληκτική αφθονία πάγου μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Αυτή η απροσδόκητη αποκάλυψη αμφισβητεί τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με τον σχηματισμό αστέρων μέσα σε τέτοια μοριακά νέφη, καθιστώντας αναγκαία την επανεκτίμηση της κατανόησής μας για αυτές τις κοσμικές διεργασίες.

Τοποθετημένο στο γαλαξιακό κέντρο, περιβαλλόμενο από τη βαρυτική επίδραση μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας, το τούβλο (The Brick) αποτελεί ένα μοναδικό αστρονομικό γρίφο. Η περιοχή, γνωστή ως Κεντρική Μοριακή Ζώνη, διαθέτει μια εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα μοριακού αερίου – απαραίτητη για το σχηματισμό αστέρων.

Ωστόσο, αυτά τα νέφη είναι συνήθως τόσο πυκνά που οι συμβατικές μέθοδοι παρατήρησης δυσκολεύονται να διαπεράσουν τα στρώματά τους. Η ικανότητα του JWST να συλλαμβάνει υπέρυθρο φως αποδείχθηκε καθοριστική για την αποκάλυψη πάγου CO μέσα στο τούβλο (The Brick), υποδηλώνοντας έναν προηγουμένως υποτιμημένο πλούτο αυτής της ένωσης στην Κεντρική Μοριακή Ζώνη.

Στην άκρη ενός τεράστιου διαστημικού κενού “ζει” η Γη, σύμφωνα με νέα ευρήματα

Παρά την άφθονη παρουσία πάγου CO, το τούβλο (The Brick), αξιοσημείωτα, εμφανίζει ελάχιστα σημάδια σχηματισμού αστέρων. Η ομάδα του Ginsburg προτείνει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση: το εσωτερικό του The Brick είναι απροσδόκητα θερμότερο από συγκρίσιμα νέφη.

Αυτή η αποκάλυψη ωθεί σε περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις ασυνήθιστες συνθήκες του νέφους και εφιστά την προσοχή στην πιθανή υποεκτίμηση της αφθονίας του CO και του λόγου σκόνης προς αέριο στο γαλαξιακό κέντρο. Καθώς εξελίσσονται οι συνεχιζόμενες έρευνες, ο Ginsburg και οι συνάδελφοί του αναμένουν να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση της χημείας και της δυναμικής αυτών των μυστηριωδών κοσμικών νεφών, αναζητώντας απαντήσεις στα ενδιαφέροντα ερωτήματα που θέτει το τούβλο (The Brick).

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.