Το James Webb Space Telescope είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια της επιστήμης και μέσα σε λίγα χρόνια που λειτουργεί, μας έχει επιτρέψει να δούμε μέρη που δεν φανταζόμασταν οτι γίνεται. Το θαύμα της επιστήμης και την μηχανικής εκτοξεύτηκε στο διάστημα πριν 2.5 χρόνια και μας στέλνει δεδομένα και εικόνες από τα πέρατα του διαστήματος. Τώρα όμως μιας έδωσε μια πολύ ξεχωριστή κόκκινη μαύρη τρύπα.
Το James Webb κόστισε περίπου 10 δισεκατομμύρια και ήδη έχει βγάλει τα λεφτά του, επιτρέποντας στην επιστήμη να προχωρήσει σε πολύ δυνατές ανακαλύψεις και παρατηρήσεις. Μάλιστα, με την χρήση της Near-Infrared Camera (NIRC), βλέπουμε πλέον πράγματα που δε θα μπορούσαμε να δούμε με τα μάτια μας.
Τα δεδομένα για τις μαύρες τρύπες που έχει συλλέξει, είναι ανεκτίμητα, όμως τώρα έρχεται με μια πολύ ξεχωριστή, κόκκινη μαύρη τρύπα, που το μέγεθός της είναι απίστευτα μεγάλο και δημιουργήθηκε στις απαρχές του σύμπαντος. Την ανακάλυψη έκανε ο Dr Lukas Furtak και ο καθηγητής Adi Zitrin του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η μαύρη τρύπα έχει 40 φορές την μάζα του Ήλιου μας, κάτι που την κάνει ένα αχόρταγο τέρας στο διάστημα. Ευτυχώς είναι αρκετά μακριά από εμάς, σε απόσταση 12.9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Οι μετρήσεις λένε πως πλησιάζει με αργό ρυθμό προς τον Γαλαξία μας, καταβροχθίζοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Από αυτό προέρχεται και το κόκκινο χρώμα της, με αυτό να δείχνει ότι κάθεται σε ένα παχύ πέπλο σκόνης που κρύβει το μεγαλύτερο μέρος του φωτός από το να περάσει. Όταν ρουφάει αυτό το πέπλο σκόνης, οι ταχύτητες είναι τόσο υψηλές που κάνουν την ύλη να πυρακτώνεται.
Ο Dr. Furtak είπε: «Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι όταν το JWST άρχισε να στέλνει τα πρώτα του δεδομένα.
«Σαρώναμε τα δεδομένα που έφτασαν για το πρόγραμμα UNCOVER και τρία πολύ συμπαγή αλλά έντονα κόκκινα αντικείμενα ξεχώριζαν και τράβηξαν τα βλέμματά μας.
«Η εμφάνισή τους με «κόκκινη κουκκίδα» μας οδήγησε αμέσως να υποψιαστούμε ότι ήταν ένα αντικείμενο που μοιάζει με κβάζαρ [υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών που συσσωρεύουν ενεργά υλικό]».
Η καθηγήτρια Jenny Greene από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, και μία από τους κύριους συγγραφείς της πρόσφατης εργασίας, είπε: «Όλο το φως αυτού του γαλαξία πρέπει να χωράει σε μια μικροσκοπική περιοχή στο μέγεθος ενός σημερινού αστρικού σμήνος.»
«Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο πρώιμο σύμπαν έχουν βρεθεί τώρα να παρουσιάζουν παρόμοια συμπεριφορά, η οποία οδηγεί σε μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις της ανάπτυξης της μαύρης τρύπας και του ξενιστή γαλαξία και της αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, η οποία δεν είναι καλά κατανοητή.»
(Βίντεο) Λίμνη λάβας που μπορεί να καταπιεί ολόκληρες πόλεις στο κολασμένο φεγγάρι του Δία
Οι αστροφυσικοί δεν γνωρίζουν αν αυτές οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μεγαλώνουν, καταπίνοντας αστρικά υπολείμματα. Ίσως όμως έχουν δημιουργηθεί από το υλικό της μεγάλης έκρηξης, που κατέρρευσε αμέσως, απευθείας σε μαύρες τρύπες, λόγω της μεγάλης πυκνότητας στην περιοχή.
Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά να ανακαλύψουμε για τις μαύρες τρύπες και το James Webb Space Telescope είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για την κατανόηση του σύμπαντος.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
40 φορες τη μαζα του ηλιου μας; Τι λε ρε παιδι. Θηριο.
Που κλάνουν? :’)