Το Hubble, ο βετεράνος των τηλεσκοπίων, έχει πολλά να μας δώσει ακόμα. Αυτή τη φορά κατάφερε να δει τους κυκλώνες, στην δυναμική ατμόσφαιρα του καυτού Δία, που βρίσκεται στα 880 έτη φωτός μακριά μας. 880 έτη φωτός, είναι η απόσταση που διανύει το φως σε 880 χρόνια. 1 έτος φωτός, ισοδυναμεί με 9,5 τρισεκατομμύρια χλμ., για να έχουμε μια εικόνα για τις αποστάσεις στο διάστημα.
Οι εικόνες από τον Δία ήταν συνδυασμός των παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου και υπολογιστικών μοντέλων, που εφαρμόζονται για να χαρακτηρίσουν τον καιρό σε μικρότερους, βραχώδεις πλανήτες.
Ο πλανήτης, που ονομάζεται WASP-121b, έχει μάζα περίπου 1,16 φορές μεγαλύτερη από τον Δία του ηλιακού μας συστήματος και περιφέρεται γύρω από το άστρο του σε απόσταση μόλις 3,88 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αυτή είναι μόλις το 2,6% της απόστασης μεταξύ Γης και Ήλιου. Επιπλέον, το WASP-121b κινείται γύρω από το άστρο του μία φορά μόνο σε 1,27 ημέρες. Με άλλα λόγια, το έτος του είναι μόλις 1,27 γήινες ημέρες.
Το ότι ο WASP-121b είναι τόσο κοντά στο αστέρι του και περιστρέφεται με κλειδωμένη τροχιά ως προς τον άξονά του. Αυτό σημαίνει πως μόνο το ένα ημισφαίριό του είναι ορατό από το αστέρι του. Η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη φτάνει τους 2.329 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να “φουσκώνει” η ατμόσφαιρα του πλανήτη, επεκτείνοντας την ατμόσφαιρά του κατά 75% περισσότερη από το δικού μας Δία. Σε αυτή τη θερμοκρασία, έχουμε σίδηρο, βάριο και οξείδια τιτανίου και βαναδίου, σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, ανάμεσα στο ημισφαίριο που είναι μέρα και σε αυτό που είναι μόνιμα νύχτα.
Για αυτό τον λόγο, ο WASP-121b είναι εξαιρετικός για μελέτη από τους επιστήμονες.
Το Hubble έκανε παρατηρήσεις του WASP-121b σε 4 διαφορετικές χρονικές περιόδους, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του 2018 και τον Φεβρουάριο 2019. Σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης βρισκόταν σε διαφορετικό σημείο της τροχιά τους για να είναι πιο έγκυρα τα δεδομένα. Αυτό επέτρεψε σε μια ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Jack Skinner του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, να καθορίσουν πώς το WASP-121b αλλάζει τη φωτεινότητα όταν το βλέπει κανείς από διαφορετικές γωνίες και σε διαφορετικές φάσεις όπως το φεγγάρι μας.
Στην συνέχεια, εφαρμόζοντας υπολογιστική μοντελοποίηση, ο Skinner και οι συνεργάτες του, μπορέσαν να προσδιορίσουν τα δεδομένα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη.
“Οι αξιοσημείωτες λεπτομέρειες των προσομοιώσεων της ατμόσφαιρας εξωπλανητών μας επιτρέπουν να μοντελοποιούμε με ακρίβεια τον καιρό σε εξαιρετικά θερμούς πλανήτες όπως ο WASP-121b,” είπε ο Skinner σε μια δήλωση.
Έτσι, είδαμε πως η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι δυναμική, καθώς η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της πλευρά που έχει μέρα και της πλευράς που έχει μόνιμα νύχτα, είναι τεράστιες, δημιουργώντας έτσι τεράστιες καταιγίδες και κυκλώνες. Κάπου στις ενδιάμεσες περιοχές, έχουμε ρεύματα ψυχρού και ζεστού αέρα να αναμιγνύονται, και αυτό είναι που προκαλεί της τρομερές καταιγίδες.
“Οι πληροφορίες που αντλήσαμε από αυτές τις παρατηρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να συμπεράνουμε τη χημεία, τη θερμοκρασία και τα σύννεφα της ατμόσφαιρας του WASP-121b σε διαφορετικές χρονικές στιγμές”,” είπε ο Quentin Changeat του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου στην ίδια δήλωση. “Αυτό μας έδωσε μια εξαιρετική εικόνα του πλανήτη που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.”
Ωστόσο, το WASP-121b συγκεκριμένα αντιπροσωπεύει ένα βήμα μπροστά στον χαρακτηρισμό του καιρού σε εξωπλανήτες.
“Το συγκεντρωμένο σύνολο δεδομένων αντιπροσωπεύει σημαντικό χρόνο παρατήρησης για έναν μόνο πλανήτη και είναι επί του παρόντος το μόνο συνεπές σύνολο τέτοιων επαναλαμβανόμενων παρατηρήσεων”, είπε ο Changeat.
Ενώ το WASP-121b είναι πολύ ζεστό για να είναι κατοικήσιμο και, ως γίγαντας αερίου, δεν θα είχε ούτως ή άλλως στερεή επιφάνεια, η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα του Skinner και του Changeat θα μπορούσε μια μέρα να μειωθεί για να εφαρμοστεί σε μικρότερους, βραχώδεις εξωπλανήτες.
“Μελετώντας εξωπλανήτες’ Ο καιρός είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της ατμόσφαιρας των εξωπλανητών σε άλλους κόσμους, ειδικά στην αναζήτηση εξωπλανητών με κατοικήσιμες συνθήκες,” είπε ο Changeat.
Με αυτό τον τρόπο δεν θα μελετήσουμε απλά εξωπλανήτες καλύτερα, αλλά θα πάρουμε και περισσότερα δεδομένα για την ατμόσφαιρα και το κλίμα τους πλανήτες του δικούς μας ηλιακού συστήματος, όπως ο Δίας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.