Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA κατέγραψε τη γέννηση ενός αστεριού σαν του Ήλιου, μια άκρως εντυπωσιακή εικόνα μιας τριάδας αστέρων. Οι νεαροί αυτοί αστέρες T Tauri, βρίσκονται σε φάση που δεν έχουν ακόμη υποστεί πυρηνική σύντηξη, εξακολουθώντας να καλύπτονται από τα υπολείμματα νεφών σκόνης και αερίων από τα οποία σχηματίστηκαν.

γέννηση Ήλιου

 

Μυστηριώδεις άμορφες μάζες στο εσωτερικό της Γης μπορεί να ευθύνονται για τους σεισμούς

Η εικόνα που κατέγραψε το Hubble πραγματικά λυγίζει. Το εν λόγω τριπλό αστρικό σύστημα αποτελείται από τον HP Tau, τον HP Tau G2 και τον HP Tau G3. Ο HP Tau είναι γνωστός ως αστέρας T Tauri, ένας τύπος νεαρού μεταβλητού αστέρα που δεν έχει αρχίσει ακόμη την πυρηνική σύντηξη, αλλά αρχίζει να εξελίσσεται σε έναν αστέρα που τροφοδοτείται με υδρογόνο, παρόμοιο με τον Ήλιο μας.

Τα αστέρια T Tauri είναι συνήθως νεαρά, με ηλικία περίπου 10 εκατομμυρίων χρόνων. Ο ήλιος μας είναι περίπου 4.6 δισεκατομμυρίων ετών. Και όπως συμβαίνει με όλα τα αστέρια, η φωτεινότητα του HP Tau μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Τα T Tauri αστέρια είναι γνωστό ότι έχουν περιοδικές και τυχαίες μεταβολές στη φωτεινότητα.  O HP Tau βρίσκεται σε απόσταση 550 ετών φωτός μακριά στον αστερισμό του Ταύρου.

γέννηση Ήλιου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.