Όλο και περισσότερα δεδομένα κάνουν τους επιστήμονες να υποψιάζονται πως μια σύγκρουση της Γης με έναν αρχαιο πρωτοπλανήτη στο μέγεθος του Άρη, μπορεί να ευθύνεται για τους σεισμούς. Η σύγκρουση έγινε πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, στα πρώτα στάδια δημιουργείας του πλανήτη μας.

Πρόκειται για την ίδια βίαιη σύγκρουση που είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει ένα κομμάτι του τότε γεμάτου από λάβα πλανήτη μας, ώστε να δημιουργηθεί η Σελήνη. Για αυτό ο πλανήτης με τον οποίο συγκρούστηκε η Γη, ονομάστηκε Θεία από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η Θεία ήταν η Τιτανίδα μητέρα της Σελήνης, της θεάς του φεγγαριού.

Τώρα, οι επιστήμονες αρχίζουν να υποψιάζονται, πως οι θαμμένες άμορφες μάζες από την Θεία, οδήγησαν στην ανάπτυξη των τεκτονικών πλακών και των γεωλογικών διεργασιών που συνέβαλαν στον σχηματισμό της ζωής στη Γη. Αυτές οι άμορφες μάζες μπορούν δυνητικά να προκαλούν και τους σημερινούς σεισμούς και τις εκρήξεις ηφαιστίων.

Πλέον έχουμε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters, στην οποία οι ερευνητές τραβάνε μια γραμμή ανάμεσα στις άμορφες μάζες, που έμειναν πίσω απο΄την σύγκρουση με την Θεία, και της σύγχρονής τεκτονικής των πλακών, που τελικά διαμόρφωσε τις συνθήκες στον πλανήτη για την άνθηση της ζωής.

«Η γιγαντιαία σύγκρουση δεν είναι μόνο η αιτία για τη Σελήνη μας, αν αυτό ισχύει, αλλά καθόρισε και τις αρχικές συνθήκες της Γης μας», δήλωσε στη Washington Post ο συν-συγγραφέας της μελέτης και γεωεπιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας Qian Yuan.

αμορφες μάζες σύγκρουση της Γης
Η σύγκρουση της Γης με τη Θεία, όταν ο πλανήτης μας βρισκόταν ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, όπως τη φαντάστηκε καλλιτέχνης της NASA (πηγή: NASA/JPL-Caltech)

Η ομάδα πίσω από την μελέτη, εξέτασε όλες τις υπάρχουσες θεωρίες για τις άμορφες μάζες που έχουμε ανιχνεύσει στον μανδύα του πλανήτη μας. Αυτές οι μάζες αποτελούνται από διαφορετικά υλικά σε σχέση με αυτά του περιβάλλοντός τους, που σημαίνει πως δεν ήταν μέρος του πλανήτη μας όπως ήταν αρχικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια μετά την πρόσκρουση, αυτές οι μάζες έδωσαν το έναυσμα για ισχυρά μανδυακά φαινόμενα που ξεκίνησαν μια διαδικασία που ονομάζεται καταβύθιση, με πλάκες του φλοιού της Γης να βυθίζονται κάτω από άλλες πλάκες.

Το περιθώριο κέρδους της Cosmote – Πότε ξεκινά το Gigabit Voucher

Η μελέτη αυτη θα μπορούσε να εξηγήσει και την ύπαρξη των αρχαιότερων ορυκτών που έχουν βρεθεί στην Γη, τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν πως ήταν το αποτέλεσμα της καταβύθισης, πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες ανιχνεύουν αυτές τις άμορφες μεταλλικές μάζες στο εσωτερικό της Γης, όμως όλα τα δεδομένα δείχνουν προς την σύγκρουση με την Θεία, κάτι που φαίνεται και στην προσομοίωση της σύγκρουσης που είδαμε στο βίντεο παραπάνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.