Το λειτουργικό σύστημα της Huawei, το HarmonyOS, έφτασε στην τρίτη του βασική έκδοση. Το πρωτότυπο αποκαλύφθηκε στα μέσα του 2019 και στη συνέχεια η έκδοση 2 κατάφερε να χρησιμοποιηθεί από 90 εκατομμύρια χρήστες μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Τώρα, το HarmonyOS χρησιμοποιείται από 300+ εκατομμύρια συσκευές, καθώς και 170+ εκατομμύρια συσκευές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα HarmonyOS Connect – ένας τρόπος για τρίτες εταιρείες να κατασκευάζουν συμβατές συσκευές. Μόλις, η κινέζικη εταιρεία παρουσίασε το HarmonyOS 3.0 και αναμένεται να φτάσει σύντομα στις διεθνείς αγορές. Το νέο λειτουργικό σύστημα έχει νέα εμφάνιση, βελτιωμένα widget, και multitasking.

Αρχικά, τα νέας μορφής Universal Card widget προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, και στυλ. Αυτό τους επιτρέπει να ομαδοποιηθούν όταν χρειάζεται, καθώς προσαρμόζουν αυτόματα το μέγεθός τους. Επιπλέον, όταν είναι πάρα πολλά για να χωρέσουν στην οθόνη μπορούν να τοποθετηθούν σε στοίβα – το ένα πάνω στο άλλο – και ο χρήστης μπορεί να εντοπίζει αυτό που θέλει μέσα από ένα καρουζέλ. Το νέο λειτουργικό σύστημα έχει επίσης τη δυνατότητα σύνδεσης με δύο ζεύγη ακουστικών. Αυτό επιτρέπει την ταυτόχρονη ακρόαση μουσικής από δύο άτομα, χωρίς τον διαμοιρασμό ενός ζεύγους ακουστικών.

Το HarmonyOS 3.0 διατηρεί ένα αρχείο καταγραφής του πόσο συχνά κάθε εφαρμογή έχει πρόσβαση στην τοποθεσία, την κάμερα, το μικρόφωνο, τα αρχεία ή τις επαφές. Επίσης, δείχνει ένα γράφημα ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αποφασίσει αν και ποια δικαιώματα θα αφαιρέσει με μη αυτόματο τρόπο, αλλά το σύστημα μπορεί να το κάνει και αυτόματα. Θα παρακολουθεί επίσης κακόβουλη συμπεριφορά από εφαρμογές, ύποπτη δραστηριότητα δικτύου, και άλλες απειλές. Σε μη αξιόπιστες εφαρμογές μπορούν να δοθούν ψευδείς άδειες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να ανοίξουν π.χ. μια φαινομενικά άδεια συλλογή εικόνων ή ένα φάκελο εισερχόμενων SMS χωρίς τίποτα μέσα.

Το σύστημα διαθέτει επίσης εύκολα εργαλεία για την αφαίρεση δυνητικά ευαίσθητων δεδομένων κατά την κοινή χρήση φωτογραφιών – για παράδειγμα την ενσωματωμένη ώρα και τοποθεσία. Μπορεί επίσης να σαρώσει στιγμιότυπα οθόνης και να θολώσει αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις και ούτω καθεξής. Η Huawei εργάστηκε επίσης σε βελτιστοποιήσεις. Η νέα έκδοση του λειτουργικού βελτιώνει τον χρόνο εκκίνησης και την απόκριση της εφαρμογής και μειώνει τη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού – σε σύγκριση με το HarmonyOS 2.

Το HarmonyOS 3.0 επεκτείνεται στην βασική ιδέα του συστήματος – δημιουργώντας «σούπερ συσκευές», οι οποίες είναι ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων έξυπνων συσκευών που λειτουργούν από κοινού. Η διεπαφή χρήστη είναι αρκετά απλή, υπάρχει μια προβολή των συνδεδεμένων συσκευών ως συννεφάκια και ο χρήστης απλώς σύρει ένα συννεφάκι πάνω στο άλλο για να ενώσει τις συσκευές και να δημιουργήσει μια σούπερ συσκευή. Για παράδειγμα, ενώ ο χρήστης επεξεργάζεται ένα βίντεο στο Huawei MateBook και χρειάζεται μεγαλύτερη οθόνη, μπορεί να σύρει το εικονίδιο της οθόνης ενός MateStation X στο εικονίδιο του φορητού υπολογιστή και να ενεργοποιήσει αμέσως την ασύρματη κοινή χρήση οθόνης.

Οι συσκευές με HarmonyOS δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε κοινόχρηστο δίκτυο Wi-Fi για να λειτουργήσει η μαγεία της σούπερ συσκευής, αλλά θα “αισθάνονται” η μία την άλλη. Για παράδειγμα, ένα tablet Huawei δίπλα σε ένα τηλέφωνο Huawei θα επιτρέψει την απάντηση κλήσεων και θα εμφανίσει μηνύματα SMS σαν να ήταν η ίδια συσκευή. Επίσης, το ίδιο κόλπο μπορεί να εφαρμοστεί και όταν ο χρήστης παίζει παιχνίδια ή αναπαράγει βίντεο στο κινητό του, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει το tablet για τη μεγαλύτερη οθόνη του.

Αυτή η απρόσκοπτη διασυνδεσιμότητα πολυμέσων επεκτείνεται και στις έξυπνες τηλεοράσεις HarmonyOS. Για παράδειγμα, δύο έξυπνα ηχεία – ας πούμε Huawei Sound X, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στερεοφωνικά ηχεία για την τηλεόραση, ή ένα ζευγάρι ασύρματων ακουστικών μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την απόθεση του ενός εικονιδίου πάνω στο άλλο για τη μεταφορά του ήχου από την τηλεόραση στα TWS. Το οικοσύστημα εκτείνεται πέρα ​​από τα προϊόντα της Huawei. Για παράδειγμα, ένας συμβατός διάδρομος μπορεί να συνδυαστεί με ένα ρολόι Huawei για την παρακολούθηση της άσκησης και στην ίδια σούπερ συσκευή μπορεί να συνδεθούν ακουστικά για την ακρόαση μουσικής.

HarmonyOS 3.0 Official

Το HarmonyOS είναι πλέον και στα αυτοκίνητα, αυτό επιτρέπει τη μεταφορά εφαρμογών smartphone στο ταμπλό του αυτοκινήτου, παρόμοια με το Android Auto. Όλα αυτά επεκτείνονται και στα έξυπνα οικιακά gadgets. Η Huawei σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μαζική ενημέρωση των υπαρχόντων συσκευών στο HarmonyOS 3.0 τον Σεπτέμβριο. Η λίστα των υποστηριζόμενων συσκευών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.