Το Google Play Protect μπορεί πλέον να αφαιρέσει τα δικαιώματα των αχρησιμοποίητων εφαρμογών, μια λειτουργία ασφάλειας και απορρήτου του Android 11 που είναι πλέον διαθέσιμη σε παλαιότερα τηλέφωνα και tablet.

Με το Android 11, το λειτουργικό σύστημα απέκτησε τη δυνατότητα να αναγνωρίζει πότε οι εφαρμογές δεν έχουν ανοίξει ή χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αφαιρεί αυτόματα τις άδειές τους για να κρατήσει εσάς και τη συσκευή σας ασφαλή.

Συγκεκριμένα, καταργούνται τα πιο ευαίσθητα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην κάμερα, το μικρόφωνο, την τοποθεσία, τα αρχεία, τις επαφές και την εφαρμογή του τηλεφώνου.

Τον Σεπτέμβριο, έγινε γνωστό ότι η Google θα φέρει αυτήν τη λειτουργία ασφαλείας σε όσους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις του Android μέσω της σουίτας Play Protect που είναι ενσωματωμένη στις Play Services.

Σύμφωνα με ένα νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται στους κατόχους συσκευών Android, η δυνατότητα του Play Protect να αφαιρεί τα προνόμια των αχρησιμοποίητων εφαρμογών έχει κυκλοφορήσει και θα πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμη.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί. Για αρχή, για να αφαιρεθούν αυτόματα τα δικαιώματα μιας εφαρμογής, πρέπει να στοχεύει το Android 11. Ευτυχώς, οποιαδήποτε εφαρμογή έχει ενημερωθεί μέσω του Play Store από τον Νοέμβριο του 2021 απαιτείται να στοχεύει το Android 11, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλές παλαιότερες εφαρμογές που δεν έχουν λάβει ενημέρωση από τότε που τέθηκε αυτή η απαίτηση.

Επιπλέον, οι προγραμματιστές μπορούν να ζητήσουν να μην αφαιρεθούν οι άδειες από την εφαρμογή τους μέσω του Play Protect, αν και η Google το επιτρέπει μόνο σε ορισμένες βασικές περιπτώσεις, όπως μια εφαρμογή οικογενειακής ασφάλειας ή μια εφαρμογή που μοιράζεται δεδομένα με ένα wearable.

Για να ελέγξετε την αυτόματη ανάκληση αδειών του Play Protect στη δική σας συσκευή, ανοίξτε το Play Store και πατήστε την εικόνα του προφίλ σας για πρόσβαση στο μενού.

Από εκεί, πατήστε “Play Protect” για να δείτε την τρέχουσα κατάσταση προστασίας. Σε αυτήν τη σελίδα, θα πρέπει να δείτε μια επικεφαλίδα με την ένδειξη “Κατάργηση δικαιωμάτων για εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούνται”, η οποία σας μεταφέρει σε μια λίστα εφαρμογών.

Εδώ, το Play Protect θα σας δείξει τις εφαρμογές που δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό, κάτι που μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως καλή ένδειξη για το ποιες πρέπει να εξετάσετε την απεγκατάσταση τους.

Αυτή η σελίδα σας επιτρέπει επίσης να επιλέξετε με μη αυτόματο τρόπο να επιτρέψετε σε ορισμένες εφαρμογές να διατηρήσουν τις άδειες τους, εάν το επιθυμείτε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.