Οι κλώνοι εφαρμογών οι οποίοι ποζάρουν ως legit apps στο Play Store είναι ένα υπαρκτό και πραγματικό πρόβλημα το 2019. Τα fake apps είναι λιγότερο συχνά, ωστόσο υπάρχουν και αυτά. Η διαφορά μεταξύ των δυο είναι μικρή αλλά σημαντική. Ένας κλώνος είναι μια εφαρμογή ή ένα παιχνίδι που μοιάζει και συμπεριφέρεται παρόμοια με ένα ήδη υπάρχον app ή game, αλλά δεν αποτελεί πλήρη αντιγραφή του. Για παράδειγμα το Crash of Lords της IGG είναι βασικά το Clash of Clans από την Supercell, με μερικές μικρές τροποποιήσεις στο gameplay, στο όνομα και στα γραφικά. Είναι σε γενικές γραμμές νόμιμα αλλά ενοχλητικά. Ένα fake app προσπαθεί να μιμηθεί κάποιο άλλο στο όνομα, στην εμφάνιση, στη λειτουργικότητα, ενώ προσθέτει και malware. Παρά τις προσπάθειες της Google οι δυο τύποι εφαρμογών παραμένουν εξαιρετικά συνήθεις.
Τα δυο μεγαλύτερα mobile παιχνίδια σήμερα είναι τα Fortnite και το PUBG Mobile. Όπως μπορείς να φανταστείς, πολλοί άλλοι developers θα ήθελαν να είναι σε αυτή τη θέση. Το Venturebeat σημειώνει ότι πάνω από 100 κλώνοι των εφαρμογών έκαναν την εμφάνισή τους στο Google Play Store, πριν το παιχνίδι καν λανσαριστεί. Το πρόβλημα άγγιξε περισσότερο το Pubg Mobile σε σχέση με το Fortnite, καθώς η Google έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να εμποδίσει τους κλώνους να επισκιάσουν το λανσάρισμά του.
Η απειλή των fake apps και η μονοτονία των κλώνων εφαρμογών μας επηρεάζει όλους. Ακόμη και τους developers. Πολλοί χρήστες έστελναν μηνύματα στους developers του Blek, ενός iOS παιχνιδιού, οι οποίοι τους κατηγορούσαν για τις ενοχλητικές διαφημίσεις που έβλεπαν μέσα στο παιχνίδι. Αποδείχθηκε ότι έπαιζαν κλώνο και ότι απλά δεν το γνώριζαν. Και εξέφραζαν τα παράπονά τους στον πραγματικό developer του παιχνιδιού. Τέτοιες ιστορίες, δείχνουν ακριβώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο το Google Play Store αλλά και το Apple Store.
Το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο από ότι φαίνεται. Το cloning είναι όντως πρόβλημα αλλά θεωρείται και νόμιμο, επομένως τα χέρια της Google είναι δεμένα. Επιγραμματικά αυτά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα με τους κλώνους και τα fake apps:
- Ένα ban ή μια αφαίρεση μιας fake εφαρμογής ή ενός clone app είναι μόνο προσωρινή λύση. Η εφαρμογή μπορεί και συνήθως επιστρέφει άμεσα στο Play Store και σημειώνει downloads από ανθρώπους που απλά δεν γνωρίζουν.
- Το δεύτερο πρόβλημα είναι η νομιμότητα. Οι developers των games μπορούν να προστατέψουν τις δημιουργίες τους, όπως τα γραφικά, τη μουσική, την ιστορία, το design του χαρακτήρα κ.α στα πλαίσια του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright). Αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί στη κατηγορία του copyright η ιδέα μιας μπάρας υγείας, τον πυροβολισμό άλλων παικτών και άλλα βασικά πράγματα σαν και αυτά. Δηλαδή, είναι μόνο παράνομη, αν η εφαρμογή αντιγράφει κώδικα του αρχικού παιχνιδιού.
- Το τρίτο πρόβλημα είναι αυτό της δικαιοδοσίας. Ποιος πρέπει να διορθώσει την κατάσταση. Πολλοί θα έλεγαν η Google ή η Apple αλλά ενδιαφέρον έχει η άποψη του CEO της Epic Games:
Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ρίξουμε το φταίξιμο στην Google ή στην Apple για την εμφάνιση των κλώνων. Λειτουργούν stores τα οποία δέχονται εκατοντάδες εφαρμογές, επομένως είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν και να διαπιστώσουν ποιος είναι ο πραγματικός κάτοχος μιας εφαρμογής. Είναι αδύνατο να ελέγξουν μια εφαρμογή αν αντιγράφει την ιδέα μιας και τα στοιχεία μιας άλλης.
Τουλάχιστον, η πραγματικότητα είναι ότι η Google είναι πρόθυμη να αφαιρέσει τέτοιου είδους εφαρμογές μόλις εντοπιστούν και ειδοποιηθεί σχετικά, ενώ όλο και καλύτερη δουλειά γίνεται και στην αφαίρεση των malwares.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.