Οι εξαιρετικές δυνατότητες της κάμερας, έχουν γίνει εκείνο το στοιχείο το οποίο ορίζει το σύγχρονο smartphone, όπως έχουν δείξει τα Google Pixel 4 και Apple iPhone 11. Στις πιο οικονομικές κατηγορίες, τα smartphones προσφέρουν κάμερες των 48MP, 64MP και σύντομα των 108MP. Πρόκειται για τους κατασκευαστές που εφαρμόζουν την παλαιά θεωρία ότι οι μεγαλύτεροι αριθμοί πρέπει να είναι καλύτεροι. Αλλά αν ρωτήσεις τις Apple, Google και Samsung, θα σου πουν ότι τα 12MP είναι αυτό που χρειάζεται μόνο. 

Αν και ο αριθμός των MP δημιουργεί ένα εντυπωσιακό κατάλογο τεχνικών χαρακτηριστικών, η μετατροπή αυτών των φωτογραφιών σε ποιοτικές είναι μια εντελώς διαφορετική δουλειά. Ένας αριθμός καμερών υψηλών ανάλυσης στην αγορά, παράγουν φωτογραφίες οι οποίες χαρακτηρίζονται κάποιες φορές από έλλειψη λεπτομέρειας. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι δεν αρκεί απλά ένας αισθητήρας υψηλής ανάλυσης. Απαιτείται υψηλής ποιότητας φακός και high end αλγόριθμοι επεξεργασίας.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί παρακάτω βλέπουμε μια φωτογραφία των 48MP από το Honor 9X και μια των 12MP από το Pixel 3. Αν και δεν είναι μια δίκαιη σύγκριση, αποδεικνύει την άποψη ότι ο αριθμός των MP δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο. Ένας κύριος λόγος για αυτό είναι ότι αυτοί οι υψηλής ανάλυσης αισθητήρες, χρησιμοποιούν όλοι μια τεχνολογία που αποκαλείται pixel binning. Μια 48MP pixel binning camera είναι σαν ένας 12MP αισθητήρας, μια 64MP κάμερα σαν ένας 16MP αισθητήρας και μια 108MP σαν 27MP αισθητήρας. 

Μια τάση που παρατηρείται στις μέρες μας είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες βελτιώσεις των smartphone συσκευών όσον αφορά την κάμερα λαμβάνουν χώρα στο λογισμικό τα τελευταία χρόνια. Οι βελτιώσεις στο image processing παράγουν καλύτερη λεπτομέρεια, καλύτερη ισορροπία λευκού και χρώματα τόσο στο φως της ημέρας όσο και πιο χαμηλό φωτισμό.Και έχουμε ήδη δει μερικές από αυτές τις τεχνικές να κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους και σε πιο οικονομικά τηλέφωνα. Το Night Mode και το software bokeh έχουν έρθει σε σχεδόν όλα τα τηλέφωνα. Το κόστος όμως των προηγμένων τεχνικών image processing και του hardware μηχανικής μάθησης, αυτή τη στιγμή κάνει τους αλγορίθμους της computational photography να βρίσκονται σε πιο ακριβά smartphones. Σήμερα, τα smartphones με την καλύτερη κάμερα δεν εξαρτώνται από το hardware όσο από το κορυφαίο processing και την μηχανική μάθηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.