Οι επιστήμονες σχολιάζουν τον αντίκτυπο που που θα μπορούσε να έχει η συρρίκνωση που παρουσιάζει η Σελήνη στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Ειδικότερα, η σταδιακή συρρίκνωση  του φεγγαριού εγκυμονεί αυξανόμενους κινδύνους για τους αστροναύτες. Ο λόγος για τη μελέτη με τίτλο Tectonics and Seismicity of the Lunar South Polar Region που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία στο The Planetary Science Journal.

Η επιφάνειά της συρρικνώνεται και σχηματίζει πτυχές, ενώ ένα τμήμα της επηρεάζεται σαφώς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Ο λόγος για τη νότια πολική περιοχή. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η απίστευτη ομορφιά του δαχτυλιδιού του Αϊνστάιν, του πιο σπάνιου φαινόμενου- Δείτε φωτογραφία

Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί σε έναν μεγάλο σεληνιακό σεισμό που έλαβε χώρα πριν από 50 χρόνια. Ο σεληνιακός σεισμός ήταν ένας από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ από τα σεισμόμετρα του Apollo. Και σε αντίθεση με αυτούς στη Γη, οι σεληνιακοί σεισμοί μπορούν να διαρκέσουν ώρες ολόκληρες.

Ο καθηγητής Nicholas Schmerr, από το Πανεπιστήμιο του Maryland εξηγεί: Μπορείτε να σκεφτείτε ότι η επιφάνεια της σελήνης είναι ξερή, και αποτελείται από χαλίκι και σκόνη. Κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών, η επιφάνεια έχει χτυπηθεί από αστεροειδείς και κομήτες, με τα θραύσματα να εκτοξεύονται συνεχώς από τις συγκρούσεις. Ως αποτέλεσμα, το επιφανειακό υλικό μπορεί να είναι ιδιαίτερα μικρό ως και πολύ μεγάλο, με ολόκληρους ογκόλιθους, ενώ ταυτόχρονα έχει χαλαρά ιζήματα που καθιστούν πολύ πιθανή την εμφάνιση κατολισθήσεων.

Η ομάδα με τη χρήση εξελιγμένων μοντέλων, προσπάθησε να χαρτογραφήσει πού βρίσκονται οι πιο αδύναμες περιοχές στο φεγγάρι, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο από τους σεληνιακούς σεισμούς και, στη συνέχεια, να είναι ευάλωτες σε κατολισθήσεις.

 

Ο Thomas R Watter, προσθέτει: Τα μοντέλα δείχνουν ότι οι ρηχοί σεληνιακοί σεισμοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ισχυρές εδαφικές δονήσεις στη νότια πολική περιοχή, εξαιτίας γεγονότων ολίσθησης σε υπάρχοντα ρήγματα ή να σχηματίσουν νέες ριξιγενείς ζώνες

Και αυτό θα μπορούσε προφανώς να επηρεάσει τους αστροναύτες είτε στην προσπάθειά τους να προσγειωθούν στο φεγγάρι, είτε όσον αφορά την ασφάλειά τους ενώ βρίσκονται σε αυτό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μην μπαίνετε στο τσατ του hellas στο grnet. Πλέον έχει καταντησει μεγαλη ηλιθιότητα. Με ηλιθιο οπερ που ειρωνευεται και μπαναρει οποιον δε γουσταρει, με το ετσι θελω. Απο 1000 ατομα καταντησε με 50 ατομα που οι περισσοτεροι δε μιλανε καν στο κεντρικο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.