Ένας φοιτητής πληροφορικής 21 ετών κέρδισε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό πετυχαίνοντας να διαβάσει για πρώτη φορά κείμενο μέσα από από έναν απανθρακωμένο πάπυρο από την αρχαία ρωμαική πόλη Hercalaneum, ο οποίος ήταν αδιάβαστος από την έκρηξη του ηφαιστείου της Πομπηίας. Η εν λόγω εξέλιξη είναι πολύ σημαντική καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγνωση εκατοντάδων κειμένων από τη μοναδική άθικτη βιβλιοθήκη που διασώθηκε από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Luke Farritor ανέπτυξε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που ανιχνεύει ελληνικά γράμματα σε αρκετές γραμμές του τυλιγμένου απανθρακωμένου παπύρου.  Όταν είδα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα, σοκαρίστηκα, αναφέρει η Federica Nicolardi, παπυρολόγος στο πανεπιστήμιο της Νάπολης στην Ιταλία και μέλος της ακαδημαϊκής επιτροπής που εξέτασε τα ευρήματα του Farritor.

Εκατοντάδες πάπυροι θάφθηκαν από τον Βεζούβιο τον Οκτώβριο του 79 μ.Χ όταν η έκρηξη άφησε το Harculaneum κάτω από 20 μέτρα ηφαιστειακής τέφρας. Οι πρώτες προσπάθειες να ανοιχτούν οι πάπυροι άφησαν ένα χάος από θραύσματα και οι μελετητές φοβήθηκαν ότι οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξετυλιχθούν και να διαβαστούν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό που δεν αναφέρεται στο άρθρο είναι ότι από τις εκατοντάδες, ή χιλιάδες των πάπυρων που βρέθηκαν εκεί, από τους περασμένους αιώνες, οι άνθρωποι πέρασαν τους πάπυρους αυτούς αρχικά για καυσόξυλα και τους έριξαν στο τζάκι για να ζεσταθούν. Οι πάπυροι που σήμερα έμειναν για να διαβαστούν με όποιον τρόπο είναι ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που ανακαλύψθηκαν τους περασμένους αιώνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.