Skip to content

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει από ακατάλληλες deepfake φωτογραφίες της Taylor Swift

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Grok Taylor Swift

Με την άνοδο της AI είναι τρομερά εύκολο να δημιουργήσει κάποιος ακατάλληλες φωτογραφίες του οποιουδήποτε και να της αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα έχουμε μια πλημμύρα από ακατάλληλες φωτογραφίες της Taylor Swift, που ανεβαίνουν στο X ή μοιράζονται στο Telegram και οι νομοθέτες των ΗΠΑ ήδη κοιτάνε για μια λύση. Σύμφωνα με το BBC, μια από τις φωτογραφίες της Taylor Swift, έχει προβληθεί από 47 εκατομμύρια ανθρώπους πριν κατέβει. Αρκετές φωτογραφίες έχουν ήδη διαγραφεί και πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να ψάξει στο X για “Taylor Swift”, “Taylor Swift AI” και “Taylor AI”.

Το X πέρα από την διαγραφή του υλικού, δήλωσε πως θα λάβει και νομικά μέτρα κατά των λογαριασμών που μοίραζαν τα deep fakes. Η εταιρία του Elon Musk δήλωσε:

“Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να διασφαλίσουμε ότι τυχόν περαιτέρω παραβιάσεις αντιμετωπίζονται άμεσα και ότι το περιεχόμενο θα αφαιρεθεί.”

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει νομοθεσία για αυτά τα περιστατικά, κάτι δείχνει πόσο ανέτοιμος είναι ο νόμος για τις περιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό από μόνο του έχει ανησυχήσει τους νομοθέτες.

Τώρα όμως που τρομερά ακατάλληλες φωτογραφίες της Taylor Swift έχουν κατακλίσει τα social media, οι νομοθέτες έχουν μπει σε κατάσταση πανικού, καθώς μιλάμε για ένα τρομερά διάσημο άτομο. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Joe Morelle (D-NY) χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών “αποκρουστική”. Μια μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι ο αριθμός των επεξεργασμένων φωτογραφιών αυξήθηκε κατά 550% από το 2019 χάρη στην αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Θα έλεγαν τα ίδια όμως αν στις φωτογραφίες εμφανίζονταν καθημερινά άτομα που δέχονται τέτοιου είδους επίθεση; Δε νομίζω.

Ο Morelle πέρσι πρότεινε νόμο για την πρόληψη των προσωπικών φωτογραφιών, που θα καθιστούσε παράνομη την κοινή χρήση ψεύτικων εικόνων χωρίς συναίνεση. Σήμερα δηλώνει πως αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεο «μπορεί να προκαλέσουν αμετάκλητη συναισθηματική, οικονομική και φήμη βλάβη – και δυστυχώς, οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα». Μια περσινή μελέτη αναφέρει πως στόχος της δημιουργίας ακατάλληλων φωτογραφιών είναι οι γυναίκες με ποσοστό 99%.

Ο λογαριασμός Twitter που δημοσίευσε τις εικόνες έχει απενεργοποιηθεί από τον συνδρομητή εν μέσω συζητήσεων ότι η νομική ομάδα της Swift θα μηνύσει τους ισότοπους και τους λογαριασμούς που δημοσίευσαν τις πορνογραφικές deepfake εικόνες.

Κωτσόβολος: Δωροεπιταγή 10 ευρώ με παραλαβή από κατάστημα – Έτσι μπορείς να την πάρεις

Είναι δεδομένο πως πρέπει να υπάρξει νομοθεσία για τον διαμοιρασμό τέτοιων φωτογραφιών, όμως είναι τρομερά δύσκολο να σταματήσουν τους πάντες στο διαδίκτυο, όταν μάλιστα δεν το έχουν κάνει για πολύ χειρότερα και πιο σοβαρά περιστατικά.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Tags: AI
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.