Στα μεσαία και ανώτερα γεωγραφικά πλάτη της Γης, κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες, μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ πιο έντονα τα αραιά σύννεφα της ανώτερης ατμόσφαιρας. Αυτά τα σύννεφα έχουν με αιθέρια αίσθηση και αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου, που φτάνουν μέχρι τα όρια της ατμόσφαιρας με το διάστημα, συνήθως 75 με 85 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει γιατί στην επιφάνεια της Γης έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει μετά τη δύση του Ηλίου, ενώ τα σύννεφα σε αυτό το υψόμετρο φωτίζονται για λίγο ακόμα.
Έτσι λοιπόν και στον Άρη, υπάρχουν αντίστοιχα σύννεφα και ας έχει πιο αραιή ατμόσφαιρα. Μάλιστα, πριν από περίπου 20 χρόνια, ο δορυφόρος της ESA για τον Άρη, το Mars Express, παρατήρησε νυχτερινά νέφη στον Άρη και ξεκίνησε να τα μελετά πιο συστηματικά.
Το Curiosity, εκτός από τις μελέτες και την συλλογή δειγμάτων που κάνει στην επιφάνεια του Άρη, κάθε τόσο κοιτάζει και τον ουρανό του πλανήτη. Πριν από μερικές εβδομάδες όμως, η κάμερα Mastcam που διαθέτει, τράβηξε εκπληκτικά πλάνα από τα νυχτερινά σύννεφα στον ουρανό του Κόκκινου Πλανήτη. Τα σύννεφα είναι στην πλειοψηφία τους λευκά με μερικές ενδιαφέρουσες νότες κόκκινου, όπως βλέπουμε στο Timelapse που αποτελείται από 16 λεπτά λήψεων.
Μαθαίνουμε πως το Curiosity παρακολουθεί για χρόνια την ατμόσφαιρα και τα σύννεφα του Άρη, ώστε να μπορεί να προβλέψει τον σχηματισμό τους και την εξέλιξή τους, εξ’ού και η τέλεια χρονομετρημένη παρατήρηση που έχουμε στο βίντεο.
Ο πρώτος πάροχος με συμβόλαια μέσω gov.gr wallet
«Θα θυμάμαι πάντα την πρώτη φορά που είδα αυτά τα ιριδίζοντα σύννεφα και στην αρχή ήμουν σίγουρος ότι ήταν κάποιο χρωματικό τεχνούργημα», είπε ο Mark Lemmon, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης στο Boulder του Κολοράντο. «Τώρα έχει γίνει τόσο προβλέψιμο που μπορούμε να σχεδιάσουμε τις λήψεις μας εκ των προτέρων· τα σύννεφα εμφανίζονται ακριβώς την ίδια εποχή του χρόνου».
Το Curiosity έκανε αυτές τις παρατηρήσεις από τον κρατήρα Gale, νότια του ισημερινού του Άρη. Τα υπόλοιπα rover στον Άρη δεν έχουν καταφέρει να δουν τα εντυπωσιακά σύννεφα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα βαρυτικά κύματα στο σημείο, ψύχουν επαρκώς την ατμόσφαιρα, ώστε το διοξείδιο του άνθρακα να συμπυκνωθεί αρκετά, ώστε να δημιουργήσει λεπτά σύννεφα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.