Μια περίεργη λειτουργία αναφέρουν οι χρήστες του ChatGPT, που έχει αρχίσει να τους φρικάρει κάπως. Αυτό γιατί το chatbot περιστασιακά αποκαλεί τους χρήστες με το όνομά τους, κάτι που δεν ήταν η προεπιλεγμένη συμπεριφορά στο παρελθόν. Μάλιστα, αρκετοί χρήστες αναφέρουν πως δεν έχουν αναφέρει στο chatbot πως να τους αποκαλεί, ούτε το όνομά τους.

Οι κριτικές είναι μικτές. Ένας χρήστης, προγραμματιστής λογισμικού και λάτρης της τεχνητής νοημοσύνης Simon Willison, αποκάλεσε τη δυνατότητα “ανατριχιαστική και περιττή”. Ένας άλλος προγραμματιστής, ο Nick Dobos, είπε ότι «το μισεί». Μια πρόχειρη αναζήτηση του X εμφανίζει δεκάδες χρήστες που έχουν μπερδευτεί – και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με – τη βασική συμπεριφορά του ChatGPT ως προς το όνομα.

«Είναι σαν ένας δάσκαλος να φωνάζει συνέχεια το όνομά μου, LOL», έγραψε ένας χρήστης . «Ναι, δεν μου αρέσει».

Δεν είναι σαφές πότε έγινε αυτή η αλλαγή, όμως πιθανότατα σχετίζεται με την αναβαθμισμένη λειτουργία “μνήμης” που απέκτησε το ChatGPT. Αυτό επιτρέπει στο chatbot να χρησιμοποιεί προηγούμενες συνομιλίες μας για να δώσει πιο εξατομικευμένες απαντήσεις. Όμως, αρκετοί χρήστες αναφέρουν πως συνεχίζει να τους αποκαλεί με το όνομά τους, παρόλο που έχουν απενεργοποιήσει την λειτουργία μνήμης και τις σχετικές ρυθμίσεις εξατομίκευσης.

Η OpenAI δεν έχει απαντήσει ακόμα σχετικά με το θέμα.

Όλο αυτό όμως σίγουρα είναι τρομακτικό και δυστοπικό. Πρακτικά το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνει τα πάντα για εμάς, τις κουβέντες μας, τις απόψεις μας και πολλές φορές τα προσωπικά μας δεδομένα. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι αποθηκευμένες κάπου, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές. Σύμφωνα με τον Sam Altman, CEO της OpenAI, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρίας μας μαθαίνουν από την καθημερινότητά μας, όμως είναι αυτό που θέλουμε;

Σβήσε τώρα αυτά τα μηνύματα

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η χρήση του ονόματός μας από την τεχνητή νοημοσύνη, μας κάνει να νιώθουμε πιο οικεία. Αυτό όμως μας κάνει να ανοιχτούμε και πιθανότατα να δώσουμε πληροφορίες που σίγουρα δε θα θέλαμε να αναφέρουμε.

Μήπως όλα αυτά δείχνουν πως οι εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν το ακαταλόγιστο, ώστε να μην χάσουν οι ΗΠΑ στην μάχη με την Κίνα, για το ποια θα επικρατήσει στην τεχνητή νοημοσύνη; Όχι, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καλό να θυμάται, ούτε να γνωρίζει τα πάντα για εμάς. Και όχι, δε χρειάζεται να φτιάξει ένα αναλυτικό προφίλ για το ποιοι είμαστε, τι σκεφτόμαστε, τι μας προβληματίζει και τι μας ενδιαφέρει. Γιατί αν τα κάνει όλα αυτά, τότε μιλάμε για το μεγαλύτερο φακέλωμα που έχει υπάρξει, στο οποίο δεν έχουμε κανένα έλεγχο. Όλοι γνωρίζουμε την αγάπη των ΗΠΑ για την πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορίας, έτσι;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.