Η Google είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μέρος τη καθημερινότητάς μας, είτε θέλουμε τα αναζητήσουμε κάτι στο διαδίκτυο, είτε να δούμε απλά τα email μας. Αυτή η λέξη υπάρχει για δεκαετίες είναι από τις πιο δυνατές μάρκες του πλανήτη. Είναι πλέον κυριολεκτικά συνώνυμο με την αναζήτησ στο διαδίκτυο.
Όμως όταν δημιουργήθηκε οι πρώτες της εκδόσεις της μηχανής αναζήτησης, είχε πολύ διαφορετικό όνομα. Αυτό το όνομα μόνο ένα ζευγάρι σπασίκλων, διδακτορικών φοιτητών, από το Πανεπιστήμιο του Stanford θα μπορούσαν να σκεφτούν.
Το όνονα της Google ήταν αρχικά RackRub!
Πριν φτάσουμε στο νέο όνομα, καλό είναι να δούμε και λίγο την ιστορία για των πως έφτασε το RackRub. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης εμφάνιζαν αποτελέσματα με βάση την πυκνότητα της λέξης που αναζητούσε ο χρήστης, στο κείμενο. Με άλλα λόγια, όσες περισσότερες φορές εμφανιζόταν ο όρος που έψαχνε ο χρήστης σε μια σελίδα, τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανιστεί αυτή η σελίδα πρώτη στην αναζήτηση.
Αυτό ήταν πολύ απλό σαν ιδέα, όμως πολύ εύκολο να το καταχραστεί κάποιος.
Ο Larry Page, κατά την επιλογή του θέματός του για την διδακτορική διατριβή (αργότερα μπήκε στο παιχνίδι και ο Sergey Brin), είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει συνδέσμους σε μια σελίδα, για να καθορίσει την συνάφεια και την ποιότητα αυτής της σελίδας. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να πρσφέρουν πολύ πιο ποιοτικά αποτελέσματα στον χρήστη, με έναν σχετικά απλό αλγόριθμο. Οι δύο μεγάλοι άντρες της Google στην ουσία, έφεραν τον τρόπο που κρίνονται τα ακαδημαϊκά άρθρα, στην αναζήτηση. Όσο περισσότεροι αναφέρονται σε αυτά τα άρθρα (citations) τόσο πιο αξιόπιστο είναι το άρθρο.
Η πρώτη έκδοση της μηχανής αναζήτησης δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Stanford, τον Αύγουστο του 1996. Η κατάταξη των σελίδων ονομάστηκε από τον Larry Page σαν PageRank. Η μηχανή αναζήτησης όμως ονομάστηκε RackRub. Αυτό πιθανότατα είχε να κάνει με την εξάρτηση του αλγορίθμου στα backlinks. Ο αλγόριθμος έτριβε (Rub) τα backlinks (Back) για να δώσει τα αποτελέσματα.
Όπως όλα δείχνουν, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ανώτερα από τις συμβατικές μηχανές αναζήτησης. Εκείνη την εποχή ο αλγόριθμός δεν μπορούσε να κατανοήσει την ποιότητα και το περιεχόμενο των άρθρων, καθώς δεν υπήρχε η τεχνολογία για να το κάνει. Έτσι, η μηχανή αναζήτησης έβγαζε πρώτες τις σελίδες, που είχαν περισσότερα backlinks (συνδέσμους προς τα άρθρα της σελίδας από άλλες σελίδες) και από ότι φαίνεται αυτό δούλεψε.
Για την ακρίβεια, τα backlinks μέχρι και σήμερα παίζουν τεράστιο ρόλο στην κατάταξη των σελίδων στην αναζήτηση.
Λίγο αργότερα το BackRub έτρωγε όλους τους πόρους της σύνδεσης του Stanford στο διαδίκτυο. Έτσι λοιπόν ήρθε η ανάγκη για μετάβαση της μηχανής αναζήτησης σε δικό της domain.
Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξουν το domain ο Larry Page και ο Sergey Brin, ήρθε και η ώρα να σκεφτούν ξανά το όνομα. Το 1997, o Sean Anderson που ήταν φίλος τον Brin kai Page, πρότεινε το όνομα Googoplex. Googol είναι ένας μαθηματικός όρος που επινοήθηκε το 1920 και σημαίνει 10 εις την 100η δύναμη. Με πιο απλά λόγια είναι το 1 με 100 μηδενικά να το ακολουθούν. Ένα googolplex είναι ένας αριθμός στην δύναμη το googol, το οποίο παράγει έναν παράλογα μεγάλο αριθμό. Έτσι είναι πιο πολύ έννοια παρά ένας χρήσιμος αριθμός στα μαθηματικά.
Έτσι λοιπόν, η πιο ιστορική συνεισφορά ενός googol, είναι στην ονομασία της Google!
Πως το Googol έγινε Google όμως; Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Ήταν ένα τυπογραφικό λάθος. Όταν ο Page και ο Anderson έλεγχαν την διαθεσιμότητα για το googol.com, ο Page πληκτρολόγησε κατά λάθος google.com. Μόλις το είδε, λάτρεψε το νέο όνομα και κατοχύρωσε αμέσως το Domain τους στις 15 Σεπτεμβρίου 1997. Θα χρειαζόταν να περάσει ένας χρόνος για να ιδρυθεί η εταιρία Google, τον Σεπτέμβριο του 1998.
Γιατί το μήλο της Apple είναι δαγκωμένο; Ο λόγος θα σας ξαφνιάσει!
Μέχρι το τέλος του 1998, η Google περιλάμβανε 60 εκατομμύρια σελίδες και μέχρι το 2000 ο αριθμός είχε φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο. Στα πρόσφατα δικαστήρια της Google αποκαλύφθηκε πως η μηχανή αναζήτησης έχει μια λίστα κατάταξης για 400 δισεκατομμύρια σελίδες.
Απίστευτος αριθμός σελίδων, αλλά απέχει πάρα πολύ από ένα googol.
Μπορείτε να δείτε πως ήταν η Google τον Δεκέμβριο του 1998 πατώντας ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.