Μπορεί λίγο πολύ να υπάρχει κάλυψη δικτύου, αρκετή για αποστολή SMS, όμως υπάρχουν χώρες και περιοχές που αυτό δεν είναι πάντα δεδομένο. Όταν υπάρχει ανάγκη και δεν μπορεί να βρεις σήμερα, το να έχεις μια συσκευή που θα μπορεί να στείλει μηνύματα μέσω δορυφόρου, μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Η Apple και η HUAWEI (για την Κίνα) έχουν φέρει εδώ και καιρό την δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων SOS μέσω δορυφόρου. Τώρα έρχεται και η σειρά των υπολοίπων, καθώς το Android 15 φέρνει αυτή τη λειτουργικότητα.

Σε έρευνα που έκανε στον κώδικα του Android 14 QPR3 Beta 2, ο ειδικός Mishaal Bahnam, βρήκε μέρη του κώδικα από την εφαρμογή των μηνυμάτων, που ενεργοποιεί την αποστολή SMS μέσω δορυφόρου.

Το νέο χαρακτηριστικό θα επιτρέψει στον χρήση να στείλει και να λάβει μηνύματα κειμένου μέσω δορυφόρου, αν φυσικά διαθέτει τον αντίστοιχο λογαριασμό για την υπηρεσία. Η συσκευή θα γυρνάει σε δορυφορικό σήμα όταν δεν μπορεί να πιάσει σήμα από κάποια κεραία. Για την μέγιστη απόδοση, η εφαρμογή προτείνει να έχει ο χρήστης οπτική επαφή με τον ουρανό, καθώς τα εμπόδια μπορεί να επηρεάσουν την επικοινωνία.

Αυτό όμως που φαίνεται από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής, είναι πως όταν συνδεθεί η συσκευή σε δορυφορικό δίκτυο, θα μπορεί ο χρήστης να στέλνει μηνύματα σε οποιοδήποτε αριθμό, όχι μόνο SOS μηνύματα. Μόλις η συσκευή πιάσει σήμα ξανά, θα γυρίζει αυτόματα στο δίκτυο κινητής για την ανταλλαγή μηνυμάτων.

Τώρα θα αναρωτηθείτε πως θα μπορέσει η συσκευή να συνδεθεί με δορυφόρο, όταν δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Από ότι φαίνεται η SpaceX και η T-Mobile έχουν βρει την λύση. Το 2022 οι δύο εταιρίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για το “Direct to Cell”, μια τεχνολογία που επιτρέπει στα υπάρχοντα LTE τηλέφωνα, να επικοινωνούν με δορυφόρους Starlink, χαμηλής τροχιάς. Η SpaceX έστειλε ήδη αυτούς τους δορυφόρους τον Φεβρουάριο.

Οι φήμες θέλουν την Τ-Mobile να ετοιμάζεται να ανακοινώσει αυτή την πρωτοποριακή λειτουργία σύντομα. Από ότι φαίνεται η Google ετοιμάζεται και αυτή να ανακοινώσει την νέα δυνατότητα, όπως φαίνεται από την Android 14 QPR3 beta, που περιλαμβάνει αυτή τη λειτουργία.

Τεράστια μονάδα μπαταριών του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού πέφτει προς την Γερμανία

Μην βιαστούμε όμως να πανηγυρίσουμε καθώς δεν γνωρίζουμε πολλά για τα δορυφορικά μηνύματα στο Android. Μπορεί να φαίνεται πως τα υπάρχοντα τηλέφωνα θα μπορέσουν να υποστηρίξουν αυτή τη λειτουργία, δεν είναι γνωστό αν θα είναι μόνο για την T-Mobile ή αν θα βγει εκτός ΗΠΑ σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.