Η διαστημική μας δραστηριότητα έχει κάνει την περιοχή έξω από την ατμόσφαιρα έναν τεράστιο σκουπιδότοπο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτιμά πως σε τροχιά γύρω από την Γη βρίσκονται 120 εκατομμύρια αντικείμενα με διάμετρο μέχρι 1 εκατοστό, ενώ υπάρχουν 34.000 με διάμετρο μέχρι δέκα εκατοστά, που είναι και πιο επικίνδυνα. Με κάθε διαστημική αποστολή, ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται και αυτό προκαλεί προβλήματα σε εγκαταστάσεις, όπως διαστημικοί σταθμοί και δορυφόροι.

Το 2021 αντικαταστάθηκε μια μεγάλη μονάδα μπαταριών νικελίου-υδρογόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με μια μονάδα μπαταριών ιόντων λιθίου. Η μονάδα που έφυγε είχε διαστάσεις 4x2x1.5 μέτρα και βάρος 2.6 τόνων. Αυτή βγήκε από τον διαστημικό σταθμό με χρήση ρομπιτικού βραχίονα και αφέθηκε ελεύθερη στο κενό του διαστήματος, προσθέτοντας στην διαστημική σαβούρα που είναι σε τροχιά.

Οι γερμανικές αρχές λένε ότι είναι προετοιμασμένες εάν όντως κάποια από τα συντρίμμια προσγειωθούν σε γερμανικό έδαφος

Η μονάδα μπαταριών αναμένεται να μπει σήμερα, 8 Μαρτίου 2024, στην ατμόσφαιρα και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) παρακολουθεί την πορεία της, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς κατευθύνεται προς την χώρα. Αν η μονάδα δεν καταφέρει να καεί στην ατμόσφαιρα και πέσει στην Γερμανία, τότε είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μεγάλες ζημιές, λόγω της ορμής που θα έχει. Η γερμανική κυβέρνηση είναι σε συναγερμό αι παρακολουθεί στενά την κάθοδο της μονάδας.

Φωτογαφραφία από την στιγμή της απελευθέρωσης της μπαταρίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (πηγή NASA)

Ας ελπίσουμε πως η ατμόσφαιρα της Γης θα κάνει την δουλειά της και θα καταφέρει να κάψει τις μπαταρίες ή τουλάχιστον να διαλύσει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου τους, ώστε να μην δημιουργηθούν βλάβες σε ανθρώπινες ζωές.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βάλε βάρτα κραταει μας λεγανε. Ολα ειναι αχρηστα κι αυτη η σελιδα εδω περισσοτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.